NOS Voetbal

Michel Platini doet mee aan voorzittersverkiezing FIFA

Platini stelt zich kandidaat voor voorzitterschap FIFA

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft bekendgemaakt dat hij meedoet aan de voorzittersverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA. De Fransman hoopt op 26 februari 2016 zijn voormalige leermeester Sepp Blatter op te volgen.

Platini is de eerste serieuze kandidaat die zich meldt voor de verkiezing. Op 26 oktober sluit de inschrijving voor kandidaten voor het voorzitterschap, die zich moeten verzekeren van de steun van vijf nationale bonden om mee te kunnen doen.

Brief aan bonden

Platini heeft zijn beslissing bekendgemaakt in een brief aan alle 209 nationale bonden. "Ik heb de toekomst van het voetbal afgewogen tegenover mijn eigen toekomst. Daarnaast heeft het respect, de steun en de aanmoediging om het te gaan doen, die ik van veel van jullie heb gekregen, me geleid tot dit besluit."

De UEFA-voorzitter vroeg kort geleden de steun van de andere voorzitters van de continentale federaties. Zijn collega's uit Zuid-Amerika (CONMEBOL), Noord-, Centraal-Amerika en de Caraïben (CONCACAF) en Azië (AFC) zouden hem die hebben toegezegd.

Platini wil zich in gaan zetten voor de hervorming van het bestuur van de FIFA. "De FIFA heeft in de afgelopen halve eeuw maar twee voorzitters gehad. Dat is paradoxaal. Aan de ene kant getuigt het van extreme stabiliteit. Aan de andere kant gaat het niet met de sport mee, die radicale omwentelingen en een gigantische economische groei heeft ondergaan. Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat we op een nieuwe bladzijde moeten beginnen en moeten nadenken over de manier van besturen."

  • AFP
    Sepp Blatter loopt achter zijn uitdager prins Ali langs en zijn belangrijkste criticaster Michel Platini
  • ANP
    Michael van Praag (r) overlegt met UEFA-preses Platini
  • EPA
    Blatter met de voormalige wereldsterren Platini en Beckenbauer tijdens de tinede editie van het Sepp Blatter toernooi in het Zwitsere Ulrichen
  • AFP
    Michel Platini reikt in 1998 de World Cup uit aan zijn landgenoten
  • AFP
    In 2001 met Sepp Blatter en Lennart Johansson toenmalig voorzitter van de UEFA

FBI-onderzoek

Platini doelt met de recente ontwikkelingen op het corruptieschandaal dat aan het licht kwam, vlak voorafgaand aan het FIFA-congres eind mei van dit jaar. Daarbij werden zeven officials van de wereldvoetbalbond opgepakt, die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie.

Een dag voor de stemming vroeg Platini in een persoonlijk gesprek met Blatter of de Zwitser op wilde stappen: "We zijn vrienden van elkaar. Hij was aangedaan doordat juist ik hem dit vroeg. Maar hij heeft besloten te blijven, het was zo kort voor de verkiezing te laat om op te stappen.''

Enkele dagen na zijn herverkiezing bezweek Blatter alsnog onder de druk en dat opende de weg voor Platini.

Koning en kroonprins

De vriendschap tussen de twee is wat bekoeld geraakt, maar de Fransman en de Zwitser waren lang twee handen op een buik. Zo werkte Platini vanaf 1998 als assistent van Blatter. De FIFA-voorzitter hielp Platini daarna om voorzitter van de Europese voetbalbond te worden. In 2007 versloeg hij de Zweed Lennart Johansson in de UEFA-voorzittersverkiezing met 27-23.

Platini was de logische opvolger voor Blatter, maar de kroonprins moest steeds langer wachten op de troonsafstand van de Zwitser. Blatter beloofde in 2011 dat hij aan zijn laatste termijn zou beginnen, maar verbrak die belofte.

Lang werd verwacht dat Platini het tegen zijn mentor op zou nemen in de voorzittersverkiezing van afgelopen juni, maar de UEFA-voorzitter stapte niet in de ring. "Het is voor mij nog niet het goede moment", zei Platini toen.

  • EPA
    Juventus wint de Europa Cup 1, maar Michel Platini kan niet blij zijn
  • AFP
    Michel Platini probeert het met een halve omhaal tegen Hongarije
  • AFP
    Een omhaal tegen Ierland op het WK van 1982, het wordt geen doelpunt
  • AFP
    In 2006 laat Michel Platini tijdens een wedstrijdje tegen een Zwitsers journalistenteam zien dat hij het nog niet verleerd is

Stervoetballer tussen rasbestuurders

De Fransman is vanwege zijn sportieve verleden sowieso een bijzonderheid in de wereld van rasbestuurders. Platini had als speler bekers in handen, die hij later als UEFA-voorzitter uit mocht reiken.

In 1984 was hij de aanvoerder van het Franse team dat Europees Kampioen werd. Zijn andere sportieve hoogtepunt zal vooral nare herinneringen oproepen. Het winnende doelpunt voor Juventus in de Europa Cup 1-finale van 1985 werd totaal overschaduwd door het Heizeldrama.

Als Platini voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA wordt, mag hij bij het WK in Rusland de wereldbeker uitreiken. Die had hij als speler nooit in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl