NOS Nieuws

Australiër dertig jaar na aanslagen opgepakt

Meer dan dertig jaar na een geruchtmakende reeks moordaanslagen op familierechters in Australië heeft de politie een verdachte opgepakt. Bij de aanslagen, tussen 1980 en 1985, kwamen vier mensen om het leven en vielen tientallen gewonden.

Verdachte Leonard John Warwick (68) had voor de serie moorden begon een geschil met zijn ex-vrouw over de voogdij over hun dochter. Vlak nadat die zaak was behandeld, werd Warwicks zwager doodgeschoten. Vier maanden daarna, in de zomer van 1980, werd de betrokken rechter gedood. Hij had in het nadeel van de verdachte geoordeeld.

De jaren daarna bleef het stil. Maar in 1984, op de dag dat Warwicks zaak opnieuw zou worden behandeld, werd een bomaanslag gepleegd op de opvolger van de vermoorde familierechter. Die overleefde de aanslag, maar van zijn huis bleef niets over. Ook het huis van een vervangende rechter werd opgeblazen. Daarbij kwam diens vrouw om het leven.

Datzelfde jaar werd ook het gerechtsgebouw zelf onder vuur genomen. De laatste dode viel in juli 1985, bij een aanslag op een centrum van Jehova's Getuigen in Sydney. In hoeverre die zaak verband houdt met de zaak van Warwick, is onduidelijk.

Cold case

Warwick was in het politie-onderzoek al twee keer als hoofdverdachte aangemerkt, maar werd nooit aangeklaagd. Een cold-caseteam van de Australische politie heropende het onderzoek drie jaar geleden en heeft nu alsnog bewijs verzameld.

Warwick is onder meer viervoudige moord en een poging tot moord ten laste gelegd. Volgens Australische media werkt hij mee aan het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl