NOS Nieuws

'Verhoging verzekeringpremies voor wateroverlast onnodig'

Maatregelen tegen zomerse hoosbuien

Gemeenten investeren voldoende om de komende jaren de gevolgen van de toenemende zware regenval te kunnen opvangen. De Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor de rioleringszorg in Nederland, verwacht dat de 340 miljoen euro die de gemeenten jaarlijks uittrekken genoeg is voor maatregelen tegen de zware hoosbuien, die door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen.

De verzekeringspremies voor wateroverlast verhogen is voorlopig niet nodig, denkt Stichting Rioned. Het Verbond van Verzekeraars had daarvoor in april gewaarschuwd. Toen zijn vier verschillende weerscenario's van het KNMI doorgerekend om te kijken hoe groot de schade door extreem weer wordt in de komende decennia.

In het negatiefste scenario lopen de kosten door regenschade in 2085 op tot 215 miljoen euro per jaar. Als er geen extra maatregelen worden genomen, zouden de verzekeringspremies omhoog moeten.

Betegelde tuin

Hugo Gastkemper, directeur van Stichting Rioned, twijfelt of het zover gaat komen: "Ik ben heel benieuwd of het Verbond van Verzekeraars blijft volhouden dat de verzekeringspremies moeten stijgen. De gemeenten doen op dit moment genoeg om het regenwater op te vangen." Stichting Rioned verwacht ook niet meer schade in de toekomst. "Ik denk dat die maatregelen juist heel veel schade voorkomen."

"De totale schade ligt nu rond de 90 miljoen euro per jaar en in de meest extreme scenario's stijgt dit met 140 procent", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vindt dat niet alleen gemeenten, maar ook huiseigenaren hun steentje moeten bijdragen om waterschade te voorkomen. Door niet de hele tuin te betegelen en ruimte over te houden waar regenwater kan worden opgevangen. Buis wilde nog niet speculeren met hoeveel de verzekeringspremie omhoog moet als gemeenten en particulieren niks doen.

Waterplassen

Stichting Rioned heeft onderzocht wat de gemeenten de afgelopen jaren gedaan hebben om het toenemende aantal zomerse hoosbuien op te vangen. Dat blijkt behoorlijk veel te zijn. De gemeenten zorgden bijvoorbeeld voor tijdelijke wateropslag boven de grond en legden nieuwe afvoerkanalen aan onder de grond.

Ondanks de maatregelen zal Nederland nooit helemaal vrij zijn van wateroverlast zegt Gastkemper: "De plassen op de weg zullen altijd blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl