Franse boeren halen buitenlandse vrachtwagen leeg bij Laval
NOS Nieuws

Dijksma: leeghalen vrachtwagens onacceptabel

Frankrijk moet hard optreden tegen de actievoerende Franse boeren die buitenlandse vrachtwagens met landbouwproducten tegenhouden en leeghalen. Dat vindt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

"Deze illegale praktijken zijn onacceptabel", zegt Dijksma. "Vrachtwagens met exportwaar en de juiste papieren hebben het recht om binnen de EU zonder hinder een land binnen te rijden of te doorkruisen."

Dijksma wil de kwestie in september ter sprake brengen op het eerstvolgende EU-beraad. De Franse president Hollande sprak vandaag zijn steun uit voor de protesterende boeren.

Verenigd Europa

De politie heeft tot nu toe niet ingegrepen als boeren buitenlandse vrachtwagens leeghaalden.

Brancheorganisatie LTO Nederland heeft een brief bij de Franse ambassade afgeleverd. LTO zegt sympathie te hebben voor de boeren omdat ze voor zichzelf opkomen. "Maar het kan niet zo zijn dat de Franse regering oproept buitenlandse producten te boycotten. Dat past niet in een verenigd Europa."

Marge

De Franse boeren protesteren al ruim een week tegen de import van goedkope buitenlandse landbouwproducten. In gecoördineerde acties worden dagelijks wegen in het hele land geblokkeerd en wagens leeggehaald. Vandaag waren er vooral blokkades in het oosten van Frankrijk.

De boeren zeggen dat de buitenlandse producten zo goedkoop zijn, dat zij er niet meer mee kunnen concurreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl