NOS Nieuws

Obama: investeer nu in de toekomst van de Afrikaanse jeugd

'De economieën van Afrika verliezen miljarden door corruptie'

Het is een duidelijke oproep van de Amerikaanse president: Afrika moet veel meer doen om banen te creëren, vooral voor jongeren. Die oproep deed Barack Obama tijdens een afsluitende speech voor de Afrikaanse Unie (AU) in Addis Abeba, Ethiopië.

"Het wordt een enorm project, maar het is zeer belangrijk. Het gaat om de volgende generatie. Afrika moet miljoenen banen extra creëren, het is vijf voor twaalf", aldus Obama. Zijn speech voor de AU was de eerste ooit door een Amerikaanse president.

Als Afrika niet meer doet voor de economische toekomst van jongeren, loopt het continent het gevaar nog instabieler te worden. Volgens de Amerikaanse president dreigt Afrika dan te vervallen in wanorde.

Investeringen

Obama zei ook dat Afrikaanse landen aantrekkelijker kunnen worden voor buitenlandse investeerders. Ze moeten dan wel meer doen aan corruptiebestrijding, de mensenrechten hoger op de agenda zetten en de democratie versterken.

"En het is belangrijk dat politici echt stoppen als hun termijn erop zit". Daarmee verwees Obama onder meer naar de situatie in Burundi waar president Nkurunziza aan een derde termijn is begonnen. Volgens de wet zijn er maar twee termijnen mogelijk.

"Ik begrijp dat echt niet, presidenten die weigeren op te stappen. Houd je aan de grondwet, niemand kan en mag president voor het leven zijn. Ik wil nog veel voor Amerika doen, maar de wet is de wet", zei Obama. Hij mag volgens de Amerikaanse wet niet langer dan twee keer vier jaar president zijn. Obama voegde er met een glimlach aan toe dat hij de verkiezingen weer zou winnen, als hij nog een keer mocht meedoen.

Strijden tegen China

Obama bezocht tijdens de afgelopen vijf dagen in Afrika ook het geboorteland van zijn vader, Kenia. Hij is de eerste zittende Amerikaanse president die Kenia en Ethiopië bezocht.

Tijdens zijn bezoek liet Obama duidelijk weten dat hij meer handel wil drijven met het continent. "Amerika wil niet achterblijven bij het economisch offensief van China op het continent", zegt correspondent Koert Lindijer. "Daarmee heeft hij misschien het stereotiepe beeld doorbroken van Afrika als een continent van honger en oorlog."

Volgens Lindijer blijft het vooralsnog slechts bij mooie woorden van de Amerikaanse president. "Obama heeft geen Amerikaans Afrika-beleid gepresenteerd en ook geen nieuw economisch initiatief. Dus de praktijk blijft dat de VS bij die opmars van Afrika geen hoofdrol speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl