Medewerkers bij garnalenverwerker Heiploeg
NOS Nieuws

Snelle doorstart Heiploeg was volgens de regels

Garnalenverwerker Heiploeg heeft geen regels overtreden bij de doorstart, begin 2014. Dat heeft de rechtbank in Almelo beslist. Vakbonden hadden een rechtszaak aangespannen omdat werknemers benadeeld zouden zijn bij de doorstart.

Snelle doorstart

Heiploeg ging vorig jaar januari failliet en maakte op dezelfde dag nog een doorstart, ook wel de pre-pack methode genoemd. Daarbij bereidt een curator in stilte een snelle doorstart door.

Dat gebeurde ook bij Heiploeg. Het bedrijf werd van de ene op de andere dag onderdeel van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Negentig werknemers verloren hun baan. De andere 210 werknemers konden blijven, maar wel onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

Hoger beroep

Onterecht, volgens de vakbonden. Volgens hen was er sprake van een 'overgang van onderneming' en hadden werknemers hun baan en rechten moeten houden. En dus sleepten ze Heiploeg voor de rechter.

Maar die stelt ze in het ongelijk. Volgens de rechter was er namelijk sprake van een echt faillissement en geen voortzetting van de onderneming.

FNV gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Vakbonden verzetten zich tegen zo'n soort doorstart of willen meer inspraak van werknemers. Ze zijn bang dat bedrijven deze methode vaker gaan gebruiken om reorganisaties door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl