Michel Platini wacht tot de loting voor het WK begint
NOS Voetbal

In FIFA-verkiezingsstrijd heeft Platini voorlopig het rijk alleen

In de strijd om de FIFA-troon heeft Michel Platini voorlopig het rijk alleen. Naar verwachting zal hij op korte termijn zijn kandidatuur voor de opvolging van Sepp Blatter officieel bekendmaken.

In de aanloop naar de voorzittersverkiezing op 26 februari dringt de tijd voor mogelijke kandidaten. Uiterlijk eind oktober moeten ze zich aanmelden met steunverklaringen van vijf landen. Afgelopen weekeinde hebben de potentiële kandidaten geprobeerd hun slag te slaan tijdens de WK-loting in Sint-Petersburg.

Al ver voor het evenement begon, namen honderden gasten bezit van de exclusieve hotels in de Russische havenstad. De absolute topbestuurders wentelden zich in de luxe van het vijfsterrenhotel Four Seasons, waar de kamerprijzen beginnen bij 350 euro per nacht. Gevestigd in een oud paleis, op een steenworp afstand van de wereldberoemde Hermitage.

Geen interviews

Politie-agenten, hotelbeveiligers en FIFA-bodyguards zorgden er gezamenlijk voor dat geen camera het hotel kon naderen. In de lobby werden journalisten nog wel getolereerd, zolang ze geen interviews maakten met Sepp Blatter en de andere bestuursleden.

Een boeiend schouwspel speelde zich daar af, met een hoofdrol voor secretaris-generaal Jérôme Valcke. Gekleed in een blauw poloshirt waakte hij over de troepen, gaf schouderklopjes en bracht bestuurders uit verschillende werelddelen met elkaar in contact.

Daar ook peilden assistenten van UEFA-voorzitter Michel Platini de stemming. De Fransman beperkte zijn spaarzame optredens in de lobby tot glimlachend voorbijlopen, ondertussen de handen schuddend van zijn collega’s. Onderwijl trachtten zijn oliemannetjes erachter te komen op hoeveel steun Platini kan rekenen.

De verdeling van nationale bonden over de confederaties

Na Sepp komt Michel

Platini hoeft zich eigenlijk geen zorgen te maken. Voor de grote machtsblokken Europa en Azië is het een uitgemaakte zaak dat hij de opvolger moet worden van zijn voormalige leermeester Sepp Blatter.

Een redenering die niet gevolgd wordt door Blatter zelf, zijn trouwe gezant Jérôme Valcke en de confederaties van Oceanië en Afrika. Zij worden echter niet in staat geacht om met een gelijkwaardige tegenkandidaat op de proppen te komen. Een overtuigende start kan zo’n bestuurder alleen maar maken als hij 80 landen achter zich heeft, is de gedachte onder Platini’s aanhang.

Bij de voorzittersverkiezing in februari hebben alle 209 bonden een stem. Als meerdere kandidaten zich melden, zijn minstens 105 stemmen nodig voor de overwinning.

De 68-jarige Issa Hayatou wordt als voorzitter van het Afrikaanse continent weliswaar gesteund door 54 bonden, maar gezien zijn relatief hoge leeftijd lijkt een kandidatuur onwaarschijnlijk.

Sjeik al-Sabah geen kandidaat

Eén van de mensen die het Platini wel moeilijk zou kunnen maken is sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah, sinds kort lid van het FIFA-bestuur. Hij was eerder de architect achter de verkiezing van de Duitser Thomas Bach tot voorzitter van het IOC.

De invloedrijke sjeik lijkt zich echter de komende maanden niet te willen mengen in de verkiezingsstrijd. Hij richt zich allereerst op de hervorming van de wereldvoetbalbond. Als zijn benoeming als lid van de hervormingscommissie door de FIFA officieel wordt bevestigd, probeert hij volgens insiders de organisatie te dwingen tot verregaande maatregelen.

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah bij het hoofdkantoor van FIFA

Het grootste gevaar voor Platini schuilt in de strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022. Platini’s stem op Qatar is al eerder in verband gebracht met schimmige zakendeals tussen Frankrijk en de oliestaat.

Zolang de Amerikaanse en Zwitserse justitie hem niet als verdachte aanmerken, lijkt Platini zich te kunnen verheugen op een gelopen race.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl