NOS Voetbal

'Mexico heeft de titel, maar het stinkt een beetje'

  • EPA
    Bondscoach Miguel Herrera en Andrés Guardado vieren de winst
  • AFP
    Mexico wint de Gold Cup voor de zevende keer
  • AFP
    Andres Guardado werd speler van het toernooi
  • AFP
    Mexicaanse fans in het stadion tijdens de finale van de Gold Cup

Een paar jaar geleden gingen de Mexicanen na het winnen van de Gold Cup nog feestend over straat, gisteren werd de zevende Gold Cup-overwinning bescheiden gevierd. "Het was echt een matig toernooi", blikt NOS-correspondent Cees Zoon terug. "Mexico heeft met geluk de finale gehaald."

Daarmee doelt Zoon op de wedstrijden waar Mexico met de hakken over de sloot de volgende ronde haalde, vaak door (onterecht) toegewezen penalty's. "Zowel in de halve finale tegen Panama, als in de kwartfinale tegen Costa Rica maakte de scheidsrechter grote fouten. Mexico kreeg penalty's die onterecht waren."

De Mexicanen vinden het schandalig, ze vinden dat het elftal nooit de finale had mogen spelen.

NOS-correspondent Cees Zoon over het Gold Cup-toernooi en de rol van de scheidsrechters

Onderzoek naar scheidsrechters

De Mexicaanse kranten zijn dan ook niet heel enthousiast over de gewonnen finale. "Bijna alle kranten schrijven: 'Mexico wint zonder hulp scheidsrechter' en dat zegt natuurlijk genoeg", aldus de NOS-correspondent. "De Mexicanen vinden het schandalig, ze vinden dat het elftal nooit de finale had mogen spelen."

Zoon denkt wel te weten hoe het kwam dat het land toch in de finale stond en wat de belangen zijn voor de organisatie. "Het is natuurlijk niet voor niets dat de grootste boeven van de FIFA bestuurslid zijn van de CONCACAF", vertelt hij. "Er komt nu ook een onderzoek naar de scheidsrechters op dit toernooi. Mexico heeft de titel, maar het stinkt een beetje."

Een finale tussen Jamaica en Panama interesseert niemand.

NOS-correspondent Cees Zoon over de finale van de Gold Cup

Guardado is een lichtpuntje

Het feit dat het toernooi elk jaar in de Verenigde Staten wordt gehouden en dat de loting niet openbaar wordt gedaan, is volgens Zoon illustratief. "Dat zijn toch rare dingen", zegt de correspondent. "In de Verenigde Staten zorgen wedstrijden van Mexico voor volle stadions. Een finale tussen Jamaica en Panama interesseert niemand, dus hebben zij er belang bij dat Mexico in die finale staat."

Toch ziet Zoon ook wel een lichtpuntje: Andrés Guardado. "Ondanks al dat gesjoemel speelde hij een fantastisch toernooi", vindt hij. "Bij al die opmerkelijke penalty's riepen de Mexicanen dat-ie beter naast kon schieten. Guardado zei daarover: misschien is het onterecht, maar ik ga natuurlijk niet expres missen. Dat lijkt mij ook logisch."

Herkansing

De liefhebbers kunnen over twee maanden alsnog genieten van een wedstrijd tussen de VS en Mexico. Dan spelen beide landen om deelname aan de Confederations Cup (toernooi tussen de kampioenen van de zes continentale voetbalbonden, de wereldkampioen en het organiserende land). Wie weet gaan de Mexicanen dan alsnog dansend de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl