NOS Nieuws

Stoltenberg: terrorisme is nooit te tolereren

'De NAVO volgt de ontwikkelingen op de voet'

In het NAVO-hoofdkwartier in Brussel is de spoedzitting van de 28 lidstaten over Turkije begonnen. Secretaris-generaal Stoltenberg condoleerde Turkije en de nabestaanden van de slachtoffers van recente aanslagen in Turkije.

Hij zei dat terrorisme nooit getolereerd mag worden en dat het goed is dat de 28 lidstaten zo snel bijeen zijn gekomen om te spreken over de terroristische dreiging in de achtertuin van Turkije en aan de grens van het NAVO-gebied.

De bijzondere bijeenkomst wordt op verzoek van Turkije gehouden. Het is in de 66-jarige geschiedenis van het bondgenootschap maar vijf keer voorgekomen dat een lidstaat om een spoedbijeenkomst vraagt met een beroep op territoriale bedreiging.

Vredesproces

De regering in Ankara wil politieke steun van de bondgenoten voor bombardementen van IS-stellingen in Syrië en PKK-kampen in Noord-Irak. Het idee is om een bufferzone te creëren langs de grens. Naar verluidt zullen de Turken niet om militaire steun vragen.

Steun voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zal Turkije zeker krijgen. Deze organisatie eiste de aanslag op van vorige week in de Turkse grensstad Suruç. Daarbij kwamen 32 jongeren om.

Steun voor de Turkse strijd tegen de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK ligt ingewikkelder. De bombardementen in Noord-Irak zijn een reactie op meerdere aanslagen door de PKK op Turkse agenten en militairen.

Minister Koenders zei eerder dat hij zich zorgen maakt over het vredesproces tussen Turkije en de grote Koerdische organisaties. Hij riep alle partijen op "elke actie te vermijden die het vredesproces in gevaar kan brengen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl