In paniek willen Chinese beleggers van hun aandelen af.
NOS Nieuws

Chinese beurzen weer wild op en neer

De aandelenkoersen op de beurzen van Shanghai en Shenzen gingen vandaag weer op en neer. Kort na opening stond de beurs van Shanghai 5 procent in de min, om vervolgens te klimmen naar een procent winst. Uiteindelijk sloot de beurs met een klein verlies. Gisteren kelderde de Shanghai Composite Index met 8,5 procent, het grootste dagverlies sinds 2007.

Veel Chinese kleine beleggers zijn bezorgd over de teruglopende economie. De regering doet verwoede pogingen om het vertrouwen te laten terugkeren en beloofde opnieuw de koersen met steunaankopen te stutten, maar tot nu toe zonder resultaat.

In navolging van de Aziatische beurzen sloten gisteren ook de Europese beurzen en Wall Street lager. Beleggers maken zich zorgen over de terugvallende Chinese economie, omdat dat gevolgen heeft voor onder meer de grondstofprijzen. De olieprijs en metaalprijzen zakken al weken en wijzen op afnemende economische activiteit.

Gokje

"De Chinese beurzen zijn qua beurskapitalisatie dan wel groot, maar staan nog in de kinderschoenen" zegt NOS-economieredacteur André Meinema. Beurzen in Europa en de VS worden voor 90 procent gedomineerd door grote institutionele partijen zoals pensioenfondsen, investeringsfondsen en banken en verzekeraars. In China zijn er veel meer kleine particuliere beleggers en dat leidt tot veel meer volatiliteit en instabiliteit.

Er zijn naar schatting 150 tot 200 miljoen Chinese particuliere beleggers, die met eigen geld of geleend geld in aandelen gestapt zijn. "Chinezen zijn bovendien gek op een gokje en zien de beurs soms meer als geldmaker dan als een termijninvestering. Het zijn meer beleggers die op dagkoersen reageren dan aandeelhouders die aandelen kopen en aanhouden als investering." aldus André Meinema.

De aandelenkoersen waren in korte tijd sterk opgelopen. De beurs verdubbelde in een jaar tijd om onlangs in een paar weken tijd 30 procent te verliezen. Op papier verdampte er naar schatting voor 4000 miljard euro aan beurswaarde. Die heftige koersbewegingen, en de vaart en omvang waarmee het gepaard gaat, veroorzaakt dus onzekerheid en soms paniek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl