NOS Nieuws

Obama: schandelijke aanvallen van Republikeinen

'Schadelijke aanvallen zijn normaal geworden'

President Obama heeft tijdens zijn bezoek aan Ethiopië hard uitgehaald naar de Republikeinen. Hij hekelde de aanvallen op hemzelf en op zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

"Een zittend senator, tevens presidentskandidaat suggereerde dat ik de grootste sponsor van terrorisme ben. Een andere senator noemde John Kerry Pontius Pilatus", zei de president. "Dat zijn de leiders van de Republikeinse Partij."

De uitval van Obama is opvallend, want het is ongebruikelijk dat de president zich in het buitenland uitspreekt over binnenlandse kwesties.

Donald Trump

De Amerikaanse leider mengde zich ook in de discussie over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die veel kritiek kreeg omdat hij de status van senator John McCain in twijfel trok. "Hij trekt in twijfel of John McCain wel een oorlogsheld is, iemand die gemarteld is en die zijn land op indrukwekkende wijze diende. Dat komt voort uit een cultuur waarin dit soort schandelijke aanvallen normaal zijn geworden."

Overigens werd Obama nog bijna zelf verleid tot een venijnige opmerking over Trump. Terwijl de president het skelet van de oudste gevonden mens Lucy bekeek, zei de gids: "Zelfs Donald Trump stamt hiervan af". President Obama lachte, maar hij zei niks.

Obama ontmoet Lucy

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl