Een brandweerman probeert de bosbranden in Zuid-Frankrijk onder controle te krijgen
NOS NieuwsAangepast

Brand na brand in Zuid-Frankrijk en Spanje

Gisteren zijn duizenden mensen geëvacueerd rond Fréjus in het zuiden van Frankrijk vanwege oprukkende bosbranden. Op de campings in de regio staan veel Nederlanders. "Inmiddels is het wat rustiger op de campings die ontruimd werden", zegt correspondent Frank Renout. "Maar er is wel schade."

Er is zo'n 30 hectare bos verbrand. "Zo'n twintig stacaravans op verschillende campings zijn in vlammen opgegaan; nog eens twintig raakten beschadigd", zegt Renout. "De mensen die moesten vertrekken zijn veelal opgevangen in sporthallen in Fréjus. Gisteravond is het gebied weer vrijgegeven en konden mensen weer terug."

De geëvacueerde campings waren La Pierre Verte, Holiday Green en Le Pin de la Lègue.

Meer plekken

Niet alleen rond Fréjus ging het mis. In de omgeving van de stad Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk is een gebied van 500 hectare in de as gelegd. "Honderden brandweerlieden zijn daar al dagen bezig om de branden te blussen. Zo'n 600 mensen zijn vrijdag en zaterdag geëvacueerd en gisteravond mochten de eersten pas weer naar huis."

Maar de problemen zijn nog niet voorbij. Gisteravond is er een nieuwe brandhaard ontstaan bij het Bassin d'Arcachon aan de kust, ten westen van Bordeaux, vertelt Renout. "Zo'n 7 hectare ging daar in vlammen op. Het vuur verspreidde zich snel door de harde wind. Volgens de autoriteiten is het vuur onder controle, maar kan het nog een week duren voordat het sein veilig kan worden gegeven."

Bosbranden in Frankrijk en Spanje

Rond Barcelona

Ook in Spanje woeden branden, maar niet in een toeristisch gebied, vertelt correspondent Jessica van Spengen. "Het gaat om een aantal dorpjes in de buurt van Barcelona, een stuk het land in. Vierhonderd dorpsbewoners zijn geëvacueerd en een groep kinderen die er op schoolkamp was."

De brand is sinds gisteren onder controle. "Maar er is wel 1200 hectare verwoest. De brandweer is nog altijd bezig met blussen en het gebied moet nat gehouden worden, om te voorkomen dat de brand weer oplaait. Het is erg droog in het gebied."

De oorzaak van de branden ligt waarschijnlijk bij een boer die stro aan het verpulveren was met een machine. "Daarbij kunnen vonkjes vrijkomen. Hij ontkende in eerste instantie, maar is gisteravond toch naar de politie gegaan om zijn verhaal te vertellen. De politie heeft hem aangehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl