NOS Sport

Nog geen hardcourt voor Nadal, eerst zelfvertrouwen

Nadal zoekt stabiliteit bij terugkeer op gravel

Rafael Nadal komt vandaag voor het eerst in actie sinds zijn verrassende uitschakeling op Wimbledon door de spectaculaire Dustin Brown. De Spanjaard wil in de Noord-Duitse havenstad Hamburg zijn zelfvertrouwen herwinnen en breekt daarom met een traditie.

De 29-jarige Mallorcaan schakelt namelijk voor het eerst sinds 2007, ná het gras op Wimbledon, terug naar gravel. Een ongewone aanpak, omdat het gros van de tennistop zich in deze periode voorbereidt op de grote Amerikaanse hardcourttoernooien.

Het is voor mij zaak om stabieler te gaan spelen.

Rafael Nadal

Begrijpelijke keuze

Toch valt er genoeg te zeggen voor Nadals keuze; hij kan wel wat overwinningen gebruiken. De gravelkoning won dit jaar weliswaar twee bescheiden ATP-toernooien, maar nederlagen tegen spelers van minder allooi zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Voorheen lag hij nauwelijks wakker van Michael Berrer, Fernando Verdasco, Fabio Fognini of Aleksandr Dolgopolov. Dit jaar wel.

Een andere factor is dat Nadal zijn kwetsbare lijf wil ontlasten door op gravel te spelen in plaats van op de harde Amerikaanse betonbanen.

"Ik weet dat ik niet mijn beste jaar beleef", zegt Nadal in aanloop naar zijn duel in Hamburg, waar hij in 2008 de titel won. "Het is voor mij zaak om stabieler te gaan spelen. De afgelopen periode ben ik vooral bezig geweest om mentaal sterker te worden."

Nadal krijgt in Hamburg direct een indicatie hoe hij ervoor staat. De als eerste geplaatste Spanjaard begint tegen zijn geduchte landgenoot Fernando Verdasco, die hem dit jaar in Miami nog in drie sets versloeg.

Rafael Nadal leed in juli op Wimbledon nog een gevoelige nederlaag tegen Dustin Brown

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl