NOS Voetbal

Russisch voetbal houdt hand op de knip

Voetballand Rusland wil beste kant laten zien

Terwijl de organisatoren van het WK 2018 in Sint-Petersburg afgelopen weekeinde een goednieuwsshow opvoerden, is de realiteit in de Russische profcompetitie een stuk harder. Henk van Stee merkt als technisch directeur van Zenit hoe de financiële crisis toeslaat: "Je ziet geen transfers op dit moment."

Van Stee werkt inmiddels zes jaar voor de Russische topclub, de eerste jaren als hoofd opleidingen. Als hij vol trots een rondleiding geeft over het jeugdcomplex, wordt duidelijk dat het de club tot voor kort aan niets ontbrak: het hoofdgebouw met twee indoorvelden, een opblaasbare trainingshal en een nieuw internaat in aanbouw.

Roebelcrisis

Zenit kocht in de afgelopen jaren voor honderden miljoenen aan topspelers als Danny, Hulk en Axel Witsel. Ook de andere clubs lokten voetbaltalent met astronomische salarissen.

Ze hebben door de roebelcrisis echter steeds meer moeite om die te betalen. De financiële problemen in Rusland worden veroorzaakt door de dalende prijs van olie en de economische sancties.

"De crisis is voelbaar bij de clubs, dat is logisch", legt Van Stee uit. "Bijna alle buitenlandse coaches en spelers worden betaald in dollars of euro's. Toen ze werden aangetrokken, hoefde je maar 38 roebels voor een euro te betalen, maar nu zijn dat er 66. Dat betekent gewoon bijna een verdubbeling van de salarissen en natuurlijk merken de clubs dat."

Als je naar de spelers op onze bank kijkt, zie je daar gewoon zes dik betaalde spelers die miljoenen verdienen en niet spelen.

Henk van Stee

Minder aantrekkelijk

De Russische competitie wordt bovendien minder aantrekkelijk voor buitenlandse spelers, omdat er niet zo veel mogen worden opgesteld. Dit seizoen moet elk team minstens vijf Russische spelers bevatten, volgend jaar worden dat er zes.

"Als je naar onze bank kijkt, zie je daar gewoon zes dik betaalde spelers die miljoenen verdienen en niet spelen. En die dan ook nog eens een keer ongelukkig zijn, want een jonge speler wil spelen. Dan ga je toch als club kijken wat de toekomst gaat brengen."

Die toekomst ziet er voor de Russische clubs dus niet rooskleurig uit, maar voor het WK in 2018 zal de roebelcrisis volgens Van Stee geen grote problemen opleveren. "Ze kunnen alles voor elkaar krijgen hier. Waar wij in Nederland drie jaar tijd voor nodig hebben, realiseren ze hier in zes maanden, als ze echt willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl