NOS Nieuws

35 Cosby-slachtoffers op tijdschriftcover

Op de voorpagina van New York Magazine staan 35 vrouwen afgebeeld die zeggen dat ze zijn misbruikt door de Amerikaanse komiek Bill Cosby. Ze zijn niet langer bang om hun verhaal te doen.

De vrouwen willen niet alleen afrekenen met Cosby, maar ook met een cultuur waarin het gebruikelijk is om te zwijgen over seksueel misbruik. De aantijgingen gaan terug tot de jaren 60. De verhalen lijken op elkaar en komen uit het hele land.

"Ik ben niet bang meer", zegt Chelan Lasha, die vorig jaar al vertelde dat ze in 1986, toen ze 17 was, door Cosby was gedrogeerd en misbruikt.

Lege stoel

In totaal is van 46 vrouwen bekend dat ze de 78-jarige Cosby beschuldigen van seksueel misbruik. Onder hen is ex-topmodel Janice Dickinson. "Dit zou geen enkele man, vrouw of kind moeten overkomen", zegt ze in New York Magazine.

Op de voorpagina zitten de vrouwen op een stoel. Er staat ook een lege stoel bij. Die staat symbool voor de vrouwen die nog niet naar buiten durven te treden met hun verhaal. Op Twitter is een discussie losgebarsten over wel of geen aangifte doen, onder de hashtag #TheEmptyChair (DeLegeStoel).

Toegegeven

Onlangs bleek dat Cosby in 2005 een verklaring heeft afgelegd waarin hij heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde om niets te zeggen over zijn seksuele misstappen. Veel aantijgingen zijn ondertussen verjaard, waardoor in die gevallen geen juridische stappen meer kunnen worden ondernomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl