Een man wordt in Ankara opgepakt tijdens een demonstratie tegen de regering
NOS Nieuws

Turkije pakt 1050 'militanten' op

Turkije heeft de afgelopen dagen 1050 mensen opgepakt in de campagne tegen militanten van IS, de Koerdische PKK en de links-radicale groepering DHKP-C. Volgens premier Davutoglu zijn er vijftig tot zestig buitenlanders onder de gearresteerden.

Vandaag spreekt de NAVO op verzoek van Turkije over de militaire acties tegen Islamitische Staat en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Turkije en de Verenigde Staten hebben plannen voor een militaire campagne in het grensgebied met Syrië. Het idee is om langs de grens een bufferzone te creëren waaruit IS wordt verdreven.

De gesprekken zullen naar verwachting niet gemakkelijk verlopen. Turkije en de andere NAVO-leden hebben een groot strategisch verschil van inzicht. In het grensgebied werken de Amerikanen momenteel goed samen met Koerden. Turkije wil echter niet dat Koerden daar nog meer gebied in handen krijgen.

Turkije deed voorheen weinig aan de aanwezigheid van IS in Syrië. Die koers is veranderd sinds een aanslag vorige week in de grensstad Suruç. Het land voert inmiddels ook luchtaanvallen uit op IS in Syrië.

Turkije bombardeert IS-doelen, maar wil Koerden niet helpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl