Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken

Kabinet in beroep om afluisteren advocaten

De AIVD moet ook de komende tijd in bijzondere gevallen advocaten kunnen blijven afluisteren. Het kabinet gaat daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechter om hiermee te stoppen, zolang er geen onafhankelijke toetsing vooraf is.

Minister Plasterk schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het niet eens is met de uitspraak van de rechter dat de Staat tot nu toe onrechtmatig heeft gehandeld bij het afluisteren van advocaten.

Hij wijst erop dat er in de huidige wet geen sprake is van een onafhankelijke toetsing en dat de Staat zich bij het afluisteren altijd aan strikte voorwaarden heeft gehouden.

Wetgeving aanpassen

Plasterk is het ermee eens dat er onafhankelijk toezicht moet komen, maar stelt dat het maken van nieuwe wetgeving tijd kost. Hij maakt daarom bezwaar tegen het oordeel van de rechter dat er binnen een half jaar een toets moet liggen.

Verder gaat hij in beroep tegen de onmiddellijke ingang van de stop op het afluisteren. Hij schrijft dat hij ook de komende tijd adequaat wil kunnen optreden als uit een afgeluisterd gesprek met een advocaat naar voren komt, dat er misschien een aanslag wordt voorbereid. Als dat niet kan, is dat in het belang van de nationale veiligheid "onverantwoord".

Plasterk wil geen nadere toelichting geven. Hij wacht de uitspraak in hoger beroep af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl