In paniek willen Chinese beleggers van hun aandelen af.
NOS Nieuws

'De stemming is somber in China'

De afgelopen acht jaar was het dagverlies op de beurs van Shanghai niet zo groot als gisteren. Het kwam uit op 8,5 procent, ondanks de vele maatregelen die de overheid nam. "De Chinese autoriteiten kunnen nu niet zo veel meer doen", zegt China-correspondent Oscar Garschagen.

China haalde van alles uit de kast om de aandelenmarkt te ondersteunen. Ze verleenden 200 miljard euro aan kredieten, verlaagden rentes en schortten de beursgangen van bedrijven op. Maar het bracht allemaal geen rust.

"Iedereen gaat er in China altijd van uit dat de autoriteiten alles kunnen oplossen", zegt Garschagen. "Maar dat blijkt niet het geval."

Verschillende problemen

China kampt met verschillende problemen, legt Garschagen uit. "De Chinese economie groeit lang niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Dit jaar is de groei vermoedelijk 7 procent. Althans, dat hoopt de overheid. Maar beleggers hebben daar niet zo veel vertrouwen in, omdat er signalen zijn waaruit blijkt dat het met de economie veel minder goed gaat dan de autoriteiten zeggen."

Dat zorgt niet alleen voor paniek onder beleggers. "Industriële bedrijven zien hun omzetten dalen. En ook de stemming onder autoverkopers is buitengewoon slecht. Internationale bedrijven vrezen slechtere omzetten", schetst Garschagen. "De stemming is somber aan het worden in China."

Hetzelfde medicijn

Heel veel opties heeft de Chinese overheid niet meer. Garschagen: "Behalve dan hetzelfde medicijn nog een keer toedienen. De vraag is dus of dat gaat gebeuren." Volgens analisten is die kans klein en wijst alles erop dat ze de aandelenmarkt niet langer willen ondersteunen.

"Het zou best zo kunnen zijn dat de communistische regering besluit de markt zijn werk te laten doen. Als dat gebeurt, betalen de beleggers de rekening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl