Terrein Puur Festival
NOS Nieuws

Kopers via TicketSwap wachten op geld

Vergoedingen voor de door de storm afgelaste feesten van afgelopen weekend, komen mogelijk niet bij de kopers van de toegangskaartjes terecht. Duizenden kopers van tickets via de doorverkoopsite TicketSwap wachten nu op hun geld.

Via de populaire website kunnen mensen die een toegangskaartje voor een evenement gekocht hebben, hun ticket doorverkopen als ze het toch niet zelf willen gebruiken. Daarvoor kunnen ze maximaal 120 procent van de originele prijs vragen. Ook voor feesten die het afgelopen weekend gepland stonden, is de site veel gebruikt.

Door de storm die zaterdag door het land raasde, gingen een hoop festivals niet door. Onder de afgelaste of verplaatste feesten zaten er ook zes waarvoor kaartjes via TicketSwap verkocht zijn. Het gaat om CRAFT, Amsterdam Live on Stage, EdelWise aan Zee, Ultrasonic, Puur en Welcome to the Future.

Volgens TicketSwap-oprichter en -eigenaar Hans Ober gaat het om duizenden kaartjes. "Er zijn zo'n 4600 transacties gedaan, dat houdt in dat er waarschijnlijk wel 5500 kaartjes verkocht zijn." Welcome to the Future, waarvoor de toegang zo'n vijftig euro kost, was het populairst: ruim 2500 mensen wisten nog een ticket te bemachtigen via de doorverkoopsite.

Eigen verantwoordelijkheid

Of zij hun geld terugkrijgen is niet duidelijk. TicketSwap zelf is daar niet verantwoordelijk voor. Als een evenement wijzigt, dient de koper zelf de kosten te verhalen op de organisator van het evenement, zo staat in de voorwaarden. Maar Ober wil daar wel graag bij helpen. "Dat is vrij ingewikkeld. Of het lukt, verschilt per evenement."

Zo kunnen de vergoedingen voor kaartjes voor Amsterdam Live on Stage naar de kopers overgemaakt worden, omdat de organisatie een partner is van TicketSwap. Ober: "Wij geven de barcodes door van de kaartjes die bij ons verkocht zijn. Het geld voor die kaartjes wordt niet meer aan de oorspronkelijke verkoper uitgekeerd, maar aan de laatste eigenaar."

Maar niet met alle organisatoren kan het zo makkelijk gaan, vertelt Ober. "Dat heeft onder meer te maken met aansprakelijkheid. In principe is het best apart als een organisatie met een derde partij samenwerkt om te achterhalen wie het kaartje gekocht heeft. Een partij met wie we nooit hebben samengewerkt, moet erop vertrouwen dat al het geld ook goed terechtkomt. Juridisch moet alles kloppen."

Kopers via TicketSwap moeten hun geld voor het afgelaste festival zelf terug zien te krijgen, staat op de website van Ultrasonic.

Grote schaal

Het is niet de eerste keer dat TicketSwap met afgelaste feesten te maken heeft. "In een aantal gevallen hebben wij eerder een soort bemiddelingslijst gemaakt", aldus Ober. "Daarop stonden de mensen die geld moesten krijgen van de organisatie, en de mensen die dat weer van hen moesten ontvangen. Via ons werd dat overgemaakt. Op kleinere schaal kan dat, maar nu moeten we een grotere oplossing bedenken."

Ober hoopt alle kopers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over de vergoedingen. Naar verwachting krijgt iedereen vandaag in de loop van de dag een mail van TicketSwap, met daarin verdere instructies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl