Michel D'Hooghe komt aan bij het hoofdkantoor van de FIFA in 2010
NOS Voetbal

Michel D'Hooghe al 27 jaar arts tussen de voetbalbobo's

Nederland was op 21 mei 1904 één van de oprichters van wereldvoetbalbond FIFA, maar heeft al sinds mensenheugenis geen vertegenwoordiger in het bestuur. De Belg Michel D'Hooghe houdt zich daarentegen al 27 jaar staande in het belangrijkste orgaan van de voetbalwereld. Uiterlijk 2017 legt hij zijn functie in het FIFA-bestuur neer.

Als jonge clubarts van Club Brugge belandde D'Hooghe begin jaren tachtig via het bestuur van de Belgische topploeg in een commissie van de UEFA. Hij werd zelf benaderd door een FIFA-bestuurslid als zijn opvolger: "Tot dat moment, dat zweer ik u, had ik daar nog nooit aan gedacht. Dan zie je hoe het leven vol toevalligheden zit."

Ik daag u uit om een land te vinden dat ik bezocht zou hebben in het kader van mijn kandidatuur.

Michel D'Hooghe heeft nooit campagne gevoerd om in het FIFA-bestuur te komen

Een apart medisch vakje

"Ik heb nooit campagne gevoerd, nooit! Ik daag u uit om een land te vinden dat ik bezocht zou hebben in het kader van mijn kandidatuur", zegt D'Hooghe, die als medicus een bijzonderheid is in de wereld van rasbestuurders. "Misschien was het omdat ik wat in een apart vakje zat, dat medische vakje. Waarin niemand anders was."

D'Hooghe heeft eerder overwogen om te stoppen, maar was bang dat de medici dan aan invloed zouden verliezen: "Op de dag van de invallen in Zwitserse hotels was er in Zürich een groot medisch congres. Ik heb daar een staande ovatie gekregen, dat kunt u zien op televisiebeelden. Die mensen zeggen allemaal: laat ons toch niet in de steek."

Bescherming van voetballers

"Er is een groot verschil tussen adviezen geven op het medische vlak en het daadwerkelijk inbrengen en motiveren bij de mensen die beslissingen moeten nemen", zegt D'Hooghe.

De FIFA-bestuurder heeft zich samen met zijn collega's tientallen jaren ingespannen voor de bescherming van de voetballer. Hij is vooral trots op de reglementswijzigingen die spelers tegenwoordig beschermen: de verplichting om beenbeschermers te dragen, de rode kaart voor de tackle van achteren en voor de elleboog op het gezicht.

WK in Qatar

UEFA-voorzitter Michel Platini wordt momenteel aangerekend dat hij bij de toewijzing van het WK van 2022 stemde op Qatar. D'Hooghe vindt dat het de Fransman niet kwalijk kan worden genomen. "Ik heb gezegd dat je op Qatar kunt stemmen, maar je weet één ding: dat je het WK niet in de zomer kunt houden. Dat heb ik altijd vanuit medische hoek gezegd en die strijd om het te verplaatsen naar de winter heb ik gewonnen."

De Europese topclubs protesteerden aanvankelijk tegen die verplaatsing, maar ze zijn volgens de Belg nu beter af. "Ik heb ze een dienst bewezen, want als ze hun spelers terug zouden krijgen na een toernooi in de zomer, dan hebben ze een stel uitgedroogde vodden."

Ik heb mijn hart vastgehouden bij het EK in Polen en Oekraïne. In het oosten van Oekraïne trof ik ziekenhuizen die mij terugbrachten naar de middeleeuwen.

Michel D'Hooghe vond uiteindelijk privé-klinieken die beter uitgerust waren

Glamourboy tussen alle luxe?

De Belgische arts gaat bij grote kampioenschappen altijd op zoek naar ziekenhuizen waar spelers, officials en fans kunnen worden behandeld als er zich een calamiteit voordoet. Hij voelt het als een enorme verantwoordelijkheid.

"Ik heb mijn hart vastgehouden bij het EK in Polen en Oekraïne, waar ik in 2012 namens de UEFA was. In het oosten van Oekraïne trof ik ziekenhuizen die mij terugbrachten naar de middeleeuwen."

D'Hooghe vond uiteindelijk privé-klinieken die beter uitgerust waren om spoedgevallen op te vangen. "Dat beantwoord ik aan alle mensen die beweren dat ik mij beweeg als een glamourboy tussen alle luxe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl