Michel D'Hooghe tijdens het FIFA-congres in mei 2015
NOS Voetbal

D'Hooghe houdt FIFA-bestuur in 2017 voor gezien

Michel D'Hooghe stopt uiterlijk 2017 met zijn functie in het FIFA-bestuur. De Belg stelt zich niet meer herkiesbaar. "Nee, ik ben zeker geen kandidaat over twee jaar."

D'Hooghe, die van origine arts is, maakt al 27 jaar deel uit van het bestuur van de wereldvoetbalbond. Hij heeft genoeg van de sfeer van schandalen en verdachtmakingen rondom de FIFA.

"Alles is verdacht tegenwoordig hè, alles is verdacht", zegt D'Hooghe, die in de afgelopen jaren zelf ook in de Engelse media werd beschuldigd van corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De ethische commissie vond daarvoor geen bewijs en pleitte hem vrij.

Iedere keer weer bewijzen dat ik niets misdaan heb, dat is zwaar voor een mens.

Michel D'Hooghe

"Ik heb ook familiale verplichtingen en ik kan u vertellen dat die laatste twee jaar voor mij zeer zwaar geweest zijn. Iedere keer weer bewijzen dat ik niets misdaan heb, dat is zwaar voor een mens."

43 jaar als voetbalbestuurder

D'Hooghe bekleedt al 43 jaar bestuursfuncties in het voetbal. Behalve bestuurslid van de FIFA was hij voorzitter van Club Brugge en voorzitter van de Belgische voetbalbond. "Ik heb de pretentie dat ik dat altijd ethisch correct gedaan heb. En als dat dan op het einde van je loopbaan in twijfel wordt getrokken, dan is dat niet prettig."

De Belgische arts dreigde begin juni nog per direct op te stappen, toen een aantal voetbalofficials werd gearresteerd in het FBI-onderzoek naar corruptie in het internationale voetbal. D'Hooghe vond op dat moment dat Blatter, die net was herkozen, zijn verantwoordelijkheid moest nemen om de crisis aan te pakken.

Dat de Zwitser vlak daarna zijn aftreden aankondigde, kon niet voorkomen dat de FIFA nog steeds zwaar onder vuur ligt. "Indien sommigen corrupt zijn, dan hebben zij een verpletterende verantwoordelijkheid. Dan hebben zij de reputatie bezoedeld van alle mensen die het beste geven voor het instituut FIFA. En dat vind ik heel erg", zegt D'Hooghe.

FIFA-medewerkers met het hoofd tussen de schouders

"Ik kan u honderden FIFA-medewerkers noemen die hun werk zeer ernstig doen en momenteel ook allemaal een beetje met hun hoofd tussen de schouders lopen", zo vertelt D'Hooghe, die de media verwijt enkel oog te hebben voor de problemen.

"In de vergadering van het organisatiecomité zijn 154 projecten rond het WK in Rusland besproken. Geen journalist is daarin geïnteresseerd, want dat is goed nieuws."

Niet Blatters beste vriend

D'Hooghe noemt zichzelf 'niet de beste vriend' van Sepp Blatter, maar roemt zijn toewijding, voetbalkennis en diplomatieke vermogens. "Als je naar een bestuursvergadering van de FIFA kijkt, dan heeft iedereen zijn eigen invalshoek bij ethische zaken. Ik zit dan samen met de Russische minister van Sport, maar ook naast mijn vriend Chung van Papoea-Nieuw-Guinea."

"Het is de verdienste van Blatter dat hij zo'n vergadering kan leiden en tot conclusies kan komen met zoveel verschillende standpunten."

Opvolger Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini is de topfavoriet voor de opvolging van Blatter. Hij lijkt al steun te hebben van vier van de zes confederaties, maar heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld.

Hij is alle uitdagingen aangegaan. Hij is een wonderbaarlijke man hoor, op zijn eigen manier.

Michel D'Hooghe over Michel Platini, de topfavoriet voor de opvolging van Blatter

Pokerspelletje

D'Hooghe mag zich hier niet publiekelijk over uitspreken en praat in bedekte termen. "Er wordt momenteel een pokerspelletje gespeeld. Ik denk dat er een aantal kandidaten zal komen, waarvan één uit Europa."

"Platini heeft de UEFA goed geleid en hij is alle uitdagingen aangegaan. Hij is een wonderbaarlijke man hoor, op zijn eigen manier. Michel wordt zeer geapprecieerd in het Europese voetbal", besluit D'Hooghe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl