De boeren hebben nu bruggen op de grens met Duitsland bij Straatsburg geblokkeerd
NOS Nieuws

Nieuwe Franse boerenacties tegen vrachtverkeer

Franse boeren voeren nog steeds actie voor betere landbouwprijzen, alleen op beperktere schaal dan vorige week. Ze hebben nu bruggen op de grens met Duitsland bij Straatsburg geblokkeerd. Ook is de A64 bij de grens met Spanje geblokkeerd.

De actievoerders houden daar alle buitenlandse vrachtwagens tegen die Frankrijk in willen rijden. De boeren doorzoeken de trucks om te kijken of ze concurrerende producten vervoeren. Vakantieverkeer wordt doorgelaten.

Rond het middaguur waren alleen al bij Duitsland enkele honderden buitenlandse trucks geweerd en teruggestuurd, zegt NOS-correspondent Frank Renout. Het is de bedoeling dat de blokkadeactie bij Straatsburg tot 21.00 uur duurt.

Bretagne

Tegen het middaguur zijn boeren ook in actie gekomen op de snelweg tussen Le Mans en Rennes, een belangrijke verkeersader naar Bretagne. Volgens de VerkeersInformatieDienst rijden de boeren daar met een slakkengang over de A81.

Ze zijn van plan om de rest van de dag heen en weer te rijden, waardoor ook het verkeer vanuit Bretagne hinder zal ondervinden.

Transport en Logistiek Nederland adviseert zijn leden om de grens bij Straatsburg te mijden. TLN houdt er rekening mee dat de acties zich in de regio zullen uitbreiden. Het is nog niet duidelijk hoeveel Nederlandse vrachtwagens bij de Frans-Duitse grens zijn tegengehouden.

TLN vindt dat de boerenacties veel te ver gaan. "TLN begrijpt de emotie bij de Franse boeren, maar vindt de huidige acties volstrekt onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat buitenlandse vrachtauto's simpelweg geblokkeerd, doorzocht, gesaboteerd en leeggehaald worden. Op deze manier worden chauffeurs en vervoerders de dupe en zij hebben in feite helemaal niks te maken met het conflict."

Boeren blokkeren grensovergangen

Blokkade van snelwegen

Vorige week blokkeerden de boeren met hun tractoren belangrijke doorgaande routes naar het zuiden. Ze gooiden balen hooi op de snelwegen en staken autobanden in brand waardoor lange files richting de Middellandse Zee ontstonden.

Naar aanleiding van alle acties beloofde de Franse regering 600 miljoen euro extra steun te geven aan de boeren. "De boeren zijn er niet zeker van of dat geld er ook komt en of aangekondigde maatregelen effect zullen hebben", zegt Renout.

De grootste boerenvakbond van Frankrijk, de FNSEA, onderhandelt met de regering. Volgens de bond zijn de prijzen van landbouwproducten als vlees en melk nog niet gestegen. Tot dat is gebeurd, gaan boeren door met actievoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl