Ram pick-uptruck
NOS Nieuws

Fiat Chrysler moet 500.000 pick-uptrucks terugkopen

Autoproducent Fiat Chrysler moet in de VS de kopers van 500.000 Ram pick-uptrucks aanbieden om de auto terug te kopen. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse overheidsbureau voor de verkeersveiligheid openbaar heeft gemaakt. Deze mega-terugkoopactie is de grootste tot dusver in de VS.

De populaire pick-ups hebben problemen met de besturing, waardoor de automobilist de controle over het stuur kan verliezen. Het probleem blijkt in de garage lastig te verhelpen. Toch krijgen de autobezitters de keuze tussen een gratis reparatie of de verkoop van hun auto aan Fiat Chrysler. Ze krijgen dan de aankoopprijs terug minus de afschrijving.

Benzinetank

Ook de eigenaars van een miljoen oudere Jeeps krijgen van Fiat Chrysler het aanbod hun auto terug te verkopen aan de autoproducent of hun voertuig gratis te laten repareren. Deze Jeeps vormen een gevaar vanwege de montage van de benzinetank achter de achteras van de auto.

Bij een aanrijding van achteren is de kans groot dat de tank scheurt en de gelekte benzine in brand vliegt.

De overheidswaakhond voor de veiligheid op de weg vindt dat Fiat Chrysler te weinig open is geweest over de gebreken aan de auto's en eerdere terugroepacties niet goed heeft uitgevoerd. De autoproducent is om dezelfde reden ook bestraft met een boete van 101 miljoen dollar.

Eerder werden autofabrikanten ook al zwaar gestraft omdat ze niet onmiddellijk problemen met hun auto's hadden gemeld aan de veiligheidsautoriteit.

Amerikaanse markt

De Ram pick-uptrucks zijn voor de Amerikaanse markt geproduceerd. Ze rijden wel rond in Europa, omdat liefhebbers ze op eigen verzoek hebben laten importeren.

Fiat Chrysler kwam vorige week al in het nieuws na berichten dat het hackers was gelukt om de controle over software in de Jeep Cherokee, ook een model van de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant, over te nemen. Zo konden ze op afstand de motor uitschakelen en de radio en de ruitenwissers bedienen.

Naar aanleiding daarvan heeft de automaker 1,4 miljoen auto's en vrachtwagens, waaronder de Ram pick-uptruck, teruggeroepen om de software aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl