Het huidige donkerblauwe busje in mei 2013 op het Leidseplein in Amsterdam
NOS Nieuws

Nieuwe ME-busjes worden wit

De nieuwe busjes van de Mobiele Eenheid worden wit. Nu zijn de ME-busjes nog donkerblauw. De Nationale Politie heeft een aanbesteding gedaan voor 300 nieuwe voertuigen.

De witte voertuigen krijgen oranje en blauwe strepen op de zijkant, net zoals politiewagens nu hebben. Er komen twee varianten van de nieuwe busjes. In de ene is plaats voor maximaal acht personen, in de andere passen zes agenten en vier honden.

Volgens het AD zijn niet alle agenten blij met de nieuwe kleur. Sommige agenten maken zich zorgen over verfbommen. Een woordvoerder van de politie noemt de nieuwe kleur best wel besmettelijk, maar benadrukt dat er goed over is nagedacht. "De nieuwe ME-busjes worden flexibel ingezet. Dat betekent dat ze herkenbaar moeten zijn." Er zijn agenten die volgens de krant hopen dat de witte kleur een rustgevende werking heeft op hooligans.

Corruptie

Met de aanbesteding is een bedrag van tientallen miljoenen euro's gemoeid. Begin 2016 moet bekend zijn welk bedrijf de nieuwe voertuigen gaat leveren. Drieënhalf jaar later moeten alle ME-busjes zijn vervangen.

Bij de vorige aanbesteding van politiewagens ging het behoorlijk mis. Agenten en ambtenaren worden door het OM vervolgd op verdenking van corruptie bij die aanbesteding voor toen alle politiewagens. Naar aanleiding van die problemen is besloten om niet langer één leverancier alle politieauto's te laten leveren, maar de aanbesteding op te knippen.

De politie heeft in totaal zo'n 14.000 voertuigen. De meeste wagens moeten de komende tijd vervangen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl