Mike Huckabee
NOS Nieuws

Huckabee: Obama levert Israëli's af voor de deur van de oven

De Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee ligt in de VS onder vuur vanwege een verwijzing naar de Holocaust. In een reactie op het atoomakkoord met Iran zei hij dat president Obama de Israëli's bij de deur van de oven aflevert.

Huckabee maakte de opmerking tegen een conservatieve nieuwssite. Hij noemde Obama's buitenlandse politiek de lamlendigste in de geschiedenis van de VS. "Het is vreselijk naïef om de Iraniërs te vertrouwen. Door dat te doen, levert hij de Israëli's bij de deur van de oven af."

Democraten

De Democraten spreken van een onacceptabele opmerking. De partij eist dat Huckabee zijn excuses aanbiedt aan de Joodse gemeenschap en het Amerikaanse volk voor zijn "onverantwoorde uitspraak".

De retoriek van de voormalige gouverneur van Arkansas is volgens de Democraten de Amerikaanse politiek onwaardig.

Zevende

De Nationale Joodse Democratische Raad wil dat de vijftien andere Republikeinse kandidaten afstand nemen van de uitspraken van Huckabee. De uitspraak getuigt volgens de raad van volslagen minachting voor de miljoenen slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen om het leven zijn gekomen en hun nabestaanden.

In de race om de nominatie voor de Republikeinse presidentskandidaat staat Huckabee zevende in de meest recente opiniepeiling van CNN/ORC. In 2008 deed hij ook mee om de nominatie, maar verloor van John McCain. Daarna ging hij onder meer voor de tv-zender Fox News werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl