NOS NieuwsAangepast

Nieuwe bom onder de Belgische formatie

Door buitenlandredacteur Thomas Spekschoor

Na precies zes maanden onderhandelen legt de grote winnaar van de Belgische verkiezingen nog maar eens een bom onder de vorming van een nieuwe regering. "België functioneert niet meer, België is een mislukt land", zegt Bart de Wever (N-VA) in het Duitse tijdschrift Der Spiegel (Nederlandse vertaling). Tot woede van zijn Franstalige medeonderhandelaars.

Bart de Wever is Vlaams-nationalist. Hij en zijn partij willen dat België op den duur verdwijnt. In het interview met Der Spiegel zegt De Wever eigenlijk niets nieuws. Hij noemt België "de zieke man van Europa", zegt dat de Franstalige socialisten alle nuttige hervormingen tegenhouden en dat Wallonië afhankelijk is van Vlaamse steun, zoals een junk van drugs.

Onderhandelingen

Dit soort uitspraken kennen de Franstaligen al lang van de leider van de N-VA, maar dat De Wever ze juist nu herhaalt is z'n medeonderhandelaars in het verkeerde keelgat geschoten. Want hij zit al zes maanden met die door hem verfoeide socialisten te onderhandelen over een nieuwe regering. Heeft dat dan nog wel zin?

Koning

Ook voor de koning heeft Bart de Wever geen goed woord over. Koning Albert zou partijdig zijn, en het is volgens De Wever een probleem dat hij nog steeds een politieke rol vervult. "Voor de Vlamingen is dat een nadeel, omdat de koning anders denkt dan wij. Voor de Walen is het een voordeel, omdat zij met hem verbonden zijn."

Pers

Voor één keer zijn de Franstalige en de Nederlandstalige pers het met elkaar eens. Het is dom van De Wever om juist nu deze uitspraken te doen. Net nu de onderhandelingen "in een cruciale fase zijn gekomen", zegt de Vlaamse krant De Standaard.

De Franstalige krant Le Soir is veel harder. "Der Spiegel is niet de Gazet van Gooik," is in de krant te lezen. België zou door dit soort uitspraken wel eens onder vuur kunnen komen van de financiële markten. Als die geen vertrouwen meer hebben in België worden Vlamingen en Walen samen "als junks afhankelijk van Europees geld".

Vervolg onderhandelingen

Op korte termijn zullen de uitspraken van De Wever nog niet veel gevolgen hebben. Vandaag komen de onderhandelaars niet bij elkaar en spreekt 'koninklijk verzoener' Johan Vande Lanotte alleen met een belastingspecialist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl