Ian Campbell vol ongeloof na zijn ongeldig verklaarde poging
NOS Sport

Australië eist onderzoek naar Spelen 1980 en 1948

Een opmerkelijk verzoek van de Australische atletiekbond aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). De Australiërs willen dat er opnieuw gekeken wordt naar het hinkstapspringen op de Olympische Spelen van 1980 en de 200 meter voor vrouwen op de Spelen van 1948.

De bond doet dat verzoek omdat het na onderzoek, van de universiteit in Melbourne, meent dat twee Australiërs recht hebben op een medaille. In het geval van de Spelen van 1980 in Moskou gaat het om Ian Campbell. Hij zou recht hebben op de gouden medaille bij het hinkstapspringen, zou uit bestudering van videobeelden blijken.

Ongeldige poging

Campbell sprong in zijn derde poging naar een afstand van ongeveer 17 meter en 51 centimeter, maar die poging werd ongeldig verklaard omdat hij met zijn voet de grond zou hebben geraakt in het spronggedeelte. Volgens de Australische bond raakte Campbell de grond helemaal niet en zou het goud dus alsnog naar hem moeten gaan in plaats van naar de thuisfavoriet, de Rus Jaak Uudmäe, die 17 meter en 35 centimeter sprong. Alle protesten van Campbell en zijn begeleiders werden destijds weggewuifd.

Brons 1948

Daarnaast willen de Australiërs dat Shirley Strickland de la Hunty alsnog een bronzen medaille krijgt voor de 200 meter op de Spelen van 1948. Dat zou dan postuum zijn, want Strickland de la Hunty stierf in 2004. In haar geval is er nog eens goed naar de foto van de finish gekeken en daaruit zou blijken dat zij 'met miniem verschil' derde werd en niet de Amerikaanse Audrey Patterson. In die race won Fanny Blankers-Koen overigens het goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl