Romano van der Dussen (L) en Mark Dixie
NOS Nieuws

Crowdfunding-actie voor vrijlating Nederlandse gevangene

Met een geldinzamelingsactie probeert de juridische stichting PrisonLAW een Nederlandse gevangene in Spanje vrij te krijgen. Het gaat om Romano van der Dussen die in Spanje is veroordeeld voor een verkrachting en twee pogingen daartoe in de badplaats Fuengirola.

Hij kreeg hiervoor zestien jaar celstraf opgelegd, waarvan hij er twaalf heeft uitgezeten. Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

In 2007 kwam aan het licht dat DNA-materiaal dat op het lichaam van een van de slachtoffers was aangetroffen, afkomstig was van de veroordeelde Britse zedendelinquent Mark Dixie. Die heeft kort geleden in de cel verklaard dat hij betrokken was bij de verkrachting.

Bureaucratie

Pogingen van Van der Dussens advocaat om tot een herziening van de zaak van haar cliënt te komen, liepen volgens haar vast in de Spaanse bureaucratie. Om het proces te versnellen wil PrisonLAW in Spanje als particuliere aanklager optreden in een nieuwe strafzaak tegen Mark Dixie. Daaruit moet blijken dat hij schuldig is in alle zedenzaken waar Van der Dussen voor is veroordeeld.

De kosten van die procedure wil PrisonLAW dekken met giften van sympathisanten. De stichting hoopt in totaal 10.000 euro op te halen.

Koenders

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken is bezig met de zaak-Van der Dussen. Hij heeft bij zijn Spaanse collega Garcia-Margallo om aandacht gevraagd voor de kwestie.

"Het is natuurlijk verschrikkelijk als je jarenlang onterecht vastzit. Ik kan me de frustratie van betrokkenen goed voorstellen wanneer het gevoel leeft dat de herziening van de zaak op basis van formele gronden niet snel genoeg bevestigd wordt door de rechter”, zei Koenders tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl