Rutger van Schaardenburg is in Aarhus Europees kampioen geworden en daarmee plaatsing voor de Olympische Spelen afgedwongen
NOS Sport

Van Schaardenburg met EK-titel naar Rio

Zeiler Rutger van Schaardenburg heeft in het Deense Aarhus de Europese titel veroverd in de Laser-klasse. Hij begon de slotdag als nummer drie, maar zeilde zich in de laatste twee races naar het goud. Van Schaardenburg mag zich bovendien opmaken voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij troefde Nicholas Heiner, de wereldkampioen van 2014, af in de strijd om het Nederlandse ticket.

Met de derde plaats in de elfde race klom Van Schaardenburg naar de eerste plaats en in de slotrace verdedigde hij zijn leidende positie met succes door de race te winnen. Ondanks veel protesten na afloop van andere deelnemers over het verloop van de slotrace bleef het EK-goud in handen van de 27-jarige Dordtenaar.

De Duitse koploper Philipp Buhl zakte naar de tweede plaats. "De Nederlander was vandaag eenvoudigweg beter", aldus Buhl na afloop.

Van Schaardenburg pakt Europese titel

Olympisch ticket

Om naar de Spelen te mogen, moest Van Schaardenburg minimaal twee plaatsen hoger eindigen dan Heiner, die op het afgelopen WK iets beter gepresteerd had: 19de om 26ste. Hij slaagde overtuigend in die missie. Waar Van Schaardenburg naar het goud zeilde, zakte Heiner met de 17de en 21ste positie in de laatste twee races van de vierde naar de vijfde positie.

Van Schaardenburg begint in Rio aan zijn derde Olympiade. In Peking 2008 (34ste) en Londen (14de) bleef hij ver verwijderd van het podium. Heiner had met zijn wereldtitel in 2014 de olympische limiet al gehaald, maar moest dus in Aarhus alsnog voorrang verlenen aan zijn Nederlandse rivaal.

Van Schaardenburg: prachtig, mooie strijd

"Prachtig, mooie strijd"

"Ik ben nog steeds een beetje verbaasd", aldus Van Schaardenburg. "Hier had ik vorige week van gedroomd, op gehoopt. Nu is het werkelijkheid. Prachtig, het was een mooie strijd."

"Dit had ik niet in de planning staan", aldus Heiner. "Ik ben teleurgesteld en vol onbegrip. Rutger heeft goed gevaren, maar ik heb het zelf uit handen gegeven. Ik had gewoon tweede kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl