Spelcomputers worden goedkoper door het nieuwe akkoord
NOS Nieuws

Tablets en spelcomputers goedkoper door akkoord WTO

De importtarieven voor grofweg tweehonderd technologische producten worden wereldwijd geschrapt. Daarover zijn 54 leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) het eens geworden.

Onder de producten op de lijst staan spelcomputers, tablets, inktpatronen, GPS-apparaten en MRI- en CT-scanners. De handel in de producten is bij elkaar goed voor 1 biljoen dollar per jaar.

Goedkoper exporteren

"Door het akkoord worden die producten minder duur. Bedrijven kunnen goedkoper exporteren en hoeven het importtarief niet meer in de prijs te verwerken", legt Marhijn Visser van werkgeversorganisatie VNO-NCW uit. Daartegenover staat dat overheden de heffingen als bron van inkomsten opgeven.

Ook Nederlandse bedrijven, zoals TomTom (navigatie-apparatuur), NXP (microchips) en Philips (medische apparaten) kunnen van het akkoord profiteren.

Lange onderhandelingen

Dat de WTO niet eerder tot een overeenkomst kon komen, heeft volgens Visser te maken met de verschillende belangen van de landen. "Het is geven en nemen. Voor Nederland is het belangrijk dat chipmakers profiteren. Voor de VS bijvoorbeeld dat iPads eronder vallen. Die onderhandelingen hebben drie jaar geduurd."

Het is voor het eerst in achttien jaar dat de WTO tot een overeenkomst kon komen over een verlaging van tarieven. Het akkoord is een uitbreiding van de lijst uit een overeenkomst uit 1996. Visser: "Intussen is de technologie al een stuk verder. De iPad bestaat bijvoorbeeld nog maar vijf jaar. Die stond niet op de lijst."

Hoeveel de producten goedkoper zullen worden, is nog niet te zeggen, volgens Visser. "Dat hangt ervan af hoe hoog het door de landen gehanteerde importtarief voor een product was. Dat verschilt."

Nu het akkoord er ligt, hopen de landen voor de volgende top in december de technische details te hebben uitgewerkt. Vanaf dan kunnen de tarieven geleidelijk worden afgebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl