NOS Voetbal

FIFA gaat met sponsors om tafel

Problemen domineren FIFA-bijeenkomst

Een dag voor de loting voor de kwalificatie voor het WK van 2018 ging het in Sint-Petersburg vooral over de problemen binnen de FIFA. Vanwege de recente corruptieschandalen en een onderzoek door Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten vroegen drie grote sponsors om een bijeenkomst met de wereldvoetbalbond en alle grote geldschieters. Die staat nu gepland voor augustus.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke maakte dit vrijdag tijdens een persconferentie bekend. Op die bijeenkomst vergadert de voetbalbond met onder andere Coca-Cola, Visa en McDonald's over hoe het verder moet met de FIFA. Die drie bedrijven schreven de FIFA een brief waarin zij hun zorgen uiten en zich afvragen hoe FIFA de organisatie gaat zuiveren.

Corruptieschandaal helpt niet

Volgens Valcke worden sponsors op de hoogte gehouden van alle recente ontwikkelingen. "We sturen informatie naar al onze commerciële partners, niet alleen aan die drie. We sturen een update, een samenvatting van alles wat binnen de FIFA gebeurt sinds het hervormingsproces binnen de organisatie in 2012 begon."

Vanwege het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond heeft de FIFA moeite met het vinden van sponsors voor het WK voetbal 2018 in Rusland. "Het helpt niet om nieuwe sponsors te contracteren", zei Valcke. "Maar, er is nog tijd genoeg."

Valcke onthulde dat de FIFA onderhandelt met twee grote bedrijven over een contract, maar hij betwijfelt of er nieuwe sponsors worden gevonden voor het definitieve afscheid van voorzitter Sepp Blatter. In februari volgend jaar staat de verkiezing voor een nieuwe preses op het programma. Valcke liet in Sint-Petersburg weten dat hij zijn lot verbindt aan dat van Blatter en dan ook vertrekt.

"Niks gevonden over Rusland"

Terwijl de aandacht uitging naar de FIFA verheugen de Russen zich op het WK. Ook zij ontkwamen echter niet aan vragen over eventuele malversaties bij de toewijzing van het WK.

"We hebben aan alle onderzoeken meegewerkt", aldus Alexei Sorokin, hoofd van het organisatiecomité. "Als er nog een onderzoek komt, is dat maar zo. We hebben alle vragen al beantwoord. Er is niks gevonden over Rusland. We kunnen niet meer doen. Voor ons is de zaak gesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl