Hillary Clinton
NOS Nieuws

'Toch vertrouwelijke informatie op privémail Clinton'

Twee toezichthouders hebben ontdekt dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken geheime informatie verzond via haar e-mail, schrijft The New York Times. De Democratische presidentskandidaat ligt onder vuur omdat ze in haar vorige functie regeringsmails heeft verstuurd via haar privé-mailaccount.

Mails die via dat account gingen, kwamen niet automatisch in het overheidsarchief terecht, waar andere bewindslieden en leden van het Congres ze kunnen inzien. Volgens critici kon Clinton daarmee ook zelf beslissen welke mails ze weggooide.

'Potentieel gevoelig'

De inspecteurs van Buitenlandse Zaken en de inlichtingendiensten zeggen zeker te weten dat de informatie in vier privémails al vertrouwelijk was toen de mails werden verstuurd. Medewerkers van Clinton hebben steeds gezegd dat de inhoud van omstreden mails pas achteraf als geheim is bestempeld.

Volgens de inspecteurs gaat het om informatie die bij de inlichtingendiensten CIA en NSA vandaag komt. Het is verboden om vertrouwelijke gegevens in onbeschermde mails door te geven. Ze doorzochten veertig mails van het persoonlijke account van Clinton en ontdekten in vier e-mails vertrouwelijke informatie.

Een van de inspecteurs heeft zijn bevindingen gemeld aan de binnenlandse veiligheidsdienst FBI. Dit zou kunnen leiden tot een onderzoek, maar het ministerie van Justitie heeft daarover nog geen beslissing genomen, meldt de New York Times.

Ontkenning

Clinton heeft herhaaldelijk gezegd dat ze geen geheime informatie via haar privé-mail heeft verstuurd. Ze maakte naar eigen zeggen gebruik van haar eigen account omdat ze daarop kon werken in haar appartement in New York.

Eind december overhandigde Clinton aan Buitenlandse Zaken 55.000 pagina's met geprinte e-mails uit haar periode als minister. Eind juni werden daarvan 3000 pagina's gepubliceerd, op Clintons verzoek. Ook de rest van de mails wordt in delen openbaargemaakt.

Clintons rivalen in de race om het presidentschap gebruiken de e-mailaffaire om Clinton als onbetrouwbaar af te schilderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl