De Turkse premier Davutoglu
NOS Nieuws

Is dit de grote ommezwaai van Turkije?

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht doelen aangevallen in Syrië. In het hele land hebben antiterreureenheden op meer dan honderd locaties invallen gedaan. Turkije lijkt zich nadrukkelijk te mengen in het Syrische conflict. Of er sprake is van een ommezwaai van het Turkse beleid is moeilijk te beoordelen, zegt correspondent Lucas Waagmeester.

"Het Turkse leger zegt dat het vannacht twee hoofdkwartieren van IS heeft aangevallen net over de Turks-Syrische grens en een plek waar IS-troepen zich vaker verzamelen", zegt Waagmeester. "Dat is nieuw. We hebben nog niet eerder gezien dat Turkije luchtaanvallen uitvoert op Syrisch grondgebied."

Een F-16 van de Turkse luchtmacht

De luchtaanvallen kunnen nog altijd een beperkte reactie zijn, omdat het ook onderdeel is van een mandaat dat het Turkse leger al heel lang heeft.

Turkije-correspondent Lucas Waagmeester

Het lijkt erop dat de aanval zich tot zover beperkt tot de plek waar gisteren ook al op de grond werd gevochten tussen IS-strijders en Turkse militairen. Er was een vuurgevecht van een paar uur lang. "Ik vind het daarom moeilijk om te beoordelen of dit een ommezwaai is van het Turkse beleid", zegt Waagmeester.

"Het kan nog altijd een beperkte reactie zijn omdat het ook onderdeel is van een mandaat dat het Turkse leger al heel lang heeft. Als het Turkse leger zich bedreigd voelt door IS of andere militanten uit Syrië dan mag het Turkse leger met volle kracht terugslaan."

Volgens Waagmeester is dat eerder al gebeurd bij kleinere incidentjes. "Dus het kan beperkt blijven tot dit incident en dat Turkije verder niet zijn hele beleid ten aanzien van Syrië aan het wijzigen is. Dat weten we nog niet."

Lucas Waagmeester

Het feit dat Turkije de luchtmachtbasis Incirlik openstelt voor de Amerikanen is wel een duidelijke nieuwe stap in het conflict. De VS heeft nu toestemming om vanuit daar IS-doelen te bombarderen. "Dat maakt het interessant", zegt Waagmeester.

"De Amerikanen hebben daar heel lang om gevraagd. Als dat bericht wordt bevestigd en de basis gaat echt open voor Amerikaanse troepen, dan betekent dat wel echt een omslag in het Turkse denken. Dat kan duiden op een actievere rol van Turkije in deze oorlog."

'Een enorme stap'

Ook Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn noemt het beschikbaar stellen van het vliegveld van Incirlik aan de Amerikanen "een enorme stap" van de Turken. "Eerst moesten vliegtuigen opstijgen vanuit Jordanië of vanaf vliegdekschepen in de Golf”, zegt Van Hoorn. “Het scheelt enorm in reistijd en vliegen boven vijandelijk gebied. Veel analisten verwachten dat dit een grote verandering teweegbrengt in de strijd tegen IS."

Zeker nu de Turken zelf luchtaanvallen hebben uitgevoerd op Syrisch grondgebied wordt er volgens Van Hoorn vanuit de Arabische wereld heel anders gekeken naar de rol van Turkije.

Sander van Hoorn

Turkije werkt nu echt mee, terwijl ze er in de Arabische wereld eerst van werden verdacht het IS op zijn minst heel makkelijk te maken.

Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn

"Het is echt een enorm belangrijke koerswijziging”, zegt Van Hoorn. "Ze werken nu echt mee, terwijl ze er eerst van werden verdacht het IS op zijn minst heel makkelijk te maken. Jihadisten konden bijvoorbeeld via Turkije naar IS-gebied afreizen. Soms kon IS via Turks grondgebied operaties uitvoeren op andere plekken. Al dat soort dingen zorgden ervoor dat er in de Arabische wereld op zijn minst heel dubbel naar de rol van Turkije werd gekeken."

Spanning aan de grens

Toch is het volgens Waagmeester nog te vroeg om te concluderen dat Turkije zijn hele beleid ten opzichte van Syrië aanpast. "Maar je kan wel zeggen dat het absoluut rommelt aan de grens de laatste dagen", zegt Waagmeester, doelend op het vuurgevecht tussen Turkse militairen en IS-strijders en de aanslag in Suruç van afgelopen weekend, die aan IS wordt toegeschreven.

Vannacht heeft de Turkse politie invallen gedaan op honderd adressen in het hele land, op zoek naar IS-cellen en Koerdische militanten. "Beide partijen zien Turkije als een dreiging", zegt Waagmeester. "De laatste tijd zijn er sowieso vaker arrestaties geweest in Turkije. Je ziet heel duidelijk dat de Turkse regering en het leger zoeken naar manieren om met die nieuwe spanning om te gaan. Het wordt heel spannend wat er gaat gebeuren de komende dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl