NOS Nieuws

Morgen noordwesterstorm, niet met caravan de weg op

Vanwege de noordwesterstorm die voor morgen wordt voorspeld, krijgen automobilisten het advies om zaterdag niet met een caravan of aanhangwagen de weg op te gaan. Langs de kust wordt windkracht 9 verwacht, zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

De zomerstorm gaat gepaard met zware windstoten tot 110 kilometer per uur. Die kunnen schade veroorzaken, waarschuwen verkeers- en weerdiensten. Zo staan bomen nog vol in blad waardoor ze makkelijker kunnen omwaaien dan wanneer de takken kaal zijn. Kampeerders wordt geadviseerd hun tent extra goed vast te zetten.

Een storm in juli is bijzonder; sinds 1906 is dat langs de kust maar acht keer eerder voorgekomen.

In de gaten houden

De storm houdt enkele uren aan. Zeeland en Zuid-Holland zijn morgenochtend als eerste aan de beurt. Noord-Holland en de westelijke Wadden krijgen er later in de ochtend en morgenmiddag mee te maken. Ook in Flevoland en op het IJsselmeer is het morgenmiddag stormachtig. Daarna bereikt het slechte weer Friesland en Groningen.

In andere delen van het land is er morgen volgens Weerplaza geen storm, maar wel veel wind.

Er zijn ook weermodellen die uitgaan van een zware storm, windkracht 10. "Wij gaan uit van windkracht 9, maar houden de situatie scherp in de gaten", zegt Severin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl