NOS Nieuws

Duisburg staat stil bij slachtoffers Love Parade

  • AFP
    Duisburg staat stil bij de Love Parade van vijf jaar geleden
  • EPA
    Een stel staat stil voor het nieuwe monument
  • EPA

In Duisburg worden tijdens de 'nacht van de 1000 lichtjes' de 21 slachtoffers van het drama bij de Love Parade herdacht. Vandaag vijf jaar geleden kwamen bij het techno-evenement in de Duitse stad 21 mensen door verdrukking om het leven, onder wie een Nederlander. Ruim vijfhonderd mensen raakten gewond.

Bij de tunnel waar het drama zich voltrok, vormen brandende kaarsjes sinds gisteravond een pad. Ook is er een nieuw monument geplaatst, waarop in zeven talen de tekst 'Liefde houdt nooit op' staat. De tekst staat er onder meer in het Duits, Engels en in het Nederlands.

De problemen bij de Love Parade van 2010 begonnen in de late namiddag, toen twee mensenstromen tegen elkaar ingingen: festivalgangers die het terrein wilden verlaten en anderen die richting het dancefeest gingen. Bij de toegang naar het festivalterrein, in een klein open stuk tussen twee tunnels, ontmoetten ze elkaar.

De mensenmassa werd er zo groot, dat bezoekers via containers en noodtrappen probeerden te ontsnappen. Maar duizenden mensen stonden vast en konden geen kant op. Ook hulpdiensten konden niet op de plek komen.

Duisburg herdenkt slachtoffers Love Parade

"Het was de vreselijkste dag van mijn leven", zei een overlevende van het drama die bij de herdenking aanwezig was. "Eigenlijk was ik helemaal niet van plan te gaan. Ik ging samen met mijn vader even snel kijken. Mijn vader wachtte op me in de auto. Vijftien minuten werden 2,5 uur."

"Ik probeerde met een paar volwassenen en kinderen via een talud uit de tunnel te ontsnappen, maar de politie liet ons niet door. Toen we uiteindelijk op een muur zaten, zagen we hoe mensen in blinde paniek alle kanten op probeerden te rennen."

Capaciteit

Er waren 1,4 miljoen mensen afgereisd naar Duisburg voor het dancefeest, bijna drie keer zoveel als de capaciteit van het festivalterrein. Na het drama werd besloten nooit meer een Love Parade te organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl