Een gedenkplaats bij de boom waar Sandra Bland werd gearresteerd
NOS Nieuws

Autopsie-rapport: Sandra Bland pleegde zelfmoord in cel

De 28-jarige Sandra Bland heeft zelfmoord gepleegd in haar cel op een politiebureau in Texas. Dat concludeert de lijkschouwer in een autopsie-rapport over de geruchtmakende zaak.

Bland werd hardhandig in de boeien geslagen nadat ze had verzuimd richting aan te geven toen ze van rijbaan veranderde. De zwarte vrouw werd kwaad toen een agent haar sommeerde uit de auto te stappen.

Hij dreigde met een stroomstootwapen en werkte haar uiteindelijk tegen de grond, deed haar handboeien om en nam haar mee naar het bureau. Drie dagen later werd Bland dood gevonden in haar cel.

Afvalzak

De politie zei dat Bland zich had opgehangen met een plastic afvalzak, maar de familie geloofde daar niets van en zei dat de vrouw helemaal niet suïcidaal was. Het ging goed met haar en ze had net een nieuwe baan, zei de familie.

Deze week gaf de politie beelden vrij van de arrestatie. Er ontstond ophef doordat de zaak in Texas past in een reeks incidenten met hard politie-optreden tegen een zwarte verdachte.

In het autopsie-rapport staat dat er wat littekens op de arm van Sandra Bland zaten, maar dat ze verder geen verwondingen had als teken van een worsteling of extreem geweld van de politie. Wel waren er sporen te zien van de handboeien.

Second opinion

Over de vraag of de vrouw suïcidaal was, geeft de lijkschouwer geen oordeel. Daarover doen verschillende theorieën de ronde.

De officier van justitie in Waller County, waar het incident zich afspeelde, zegt dat het district geen second opinion heeft gevraagd en ook niet van plan is een tweede lijkschouwer in te schakelen.

Justitie heeft al wel vastgesteld dat de politie fouten heeft gemaakt. Zo moet om het uur worden gecontroleerd hoe het met verdachten gaat, maar duurde het in het geval van Sandra Bland twee uur voordat haar dood werd opgemerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl