NOS Nieuws

Oostenrijk weert kentekens met neonazi-codes

Oostenrijk heeft de lijst uitgebreid van verboden kentekenplaten die met bepaalde getallen of hoofdlettercombinaties verwijzen naar het nationaal-socialisme of IS. Minister Stöger zegt dat hij daarmee een krachtig signaal wil afgeven tegen rechts-extremisme en de geradicaliseerde islam.

Tot nu toe waren lettercombinaties zoals HJ of NS, die verwijzen naar de Hitlerjugend of het nationaal-socialisme, al verboden. Inmiddels is gebleken dat neonazi's zeer inventief zijn geworden in het uitdragen van hun gedachtengoed via kentekenplaten.

Codes

Oostenrijkse ambtenaren hebben samen met het Mauthausen Kommitee Österreich, een anti-racisme-organisatie, meer combinaties gevonden. Zo is de cijfercombinatie 88 ongewenst geworden, omdat die in neonazistische kringen staat voor de code 'Heil Hitler'. De 'H' is de achtste letter in het alfabet.

Andere combinaties die niet langer worden getolereerd, zijn BH (Blood and Honour), 420 (20 april is de geboortedag van Hitler), 1919 (staat voor 'SS' op basis van de 19de letter in het alfabet) en WAW (White Aryan War).

Ook IS en ISIS zijn toegevoegd aan de nieuwe Oostenrijkse lijst, om te voorkomen dat aanhangers van Islamitische Staat hun steun daarvoor kunnen uitspreken via een kentekenplaat.

Overgangsregeling

Kentekenbewijzen die voor het ingaan van de nieuwe lijst zijn afgegeven, blijven wel geldig. Oostenrijk gaat met de nieuwe wetgeving verder dan Duitsland, waar het tot nu toe niet is gelukt om neonazistische codes landelijk te verbieden. De deelstaten hebben elk een eigen regeling. Die gaat soms niet verder dan dat een gepersonaliseerd kenteken niet aanstootgevend mag zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl