Jonge supporters van Houthi's tijdens een demonstratie tegen de luchtaanvallen van Saudi-Arabië gisteren
NOS Nieuws

Vluchtelingen Jemen mogen hier langer blijven

Nederland stuurt vluchtelingen uit Jemen zeker een half jaar lang niet terug. Dat geldt ook voor asielzoekers die al zijn uitgeprocedeerd, schrijft staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer. De Jemenieten krijgen hier ook opvang.

Volgens Dijkhoff is de situatie "ernstig en fragiel" in Jemen, waar een bloedige machtsstrijd gaande is. Eerder deze week stelde het kabinet al dat de humanitaire situatie "ernstig is verslechterd".

Meer tijd

Verder mag de beslissing over lopende en nog te ontvangen asielaanvragen bij Jemenieten maximaal een jaar langer duren dan het geval was.

De slechte situatie zorgt nog niet voor een grote toeloop van mensen uit Jemen. De eerste helft van dit jaar hebben vijftien mensen een asielaanvraag gedaan. Vorig jaar waren het er 32.

Saudi-Arabië

Jemen wordt al geruime tijd geteisterd door geweld tussen Houthi-rebellen en een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Nederland volgt de ontwikkelingen volgens Dijkhoff "op de voet" en zal "een extra financiële bijdrage overwegen indien nodig."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het niet is gelukt om contact te leggen met alle Nederlanders in Jemen. Minister Koenders zegt dat er "een aantal" Nederlanders is met wie er geen contact is. Onbekend is wat er precies met de betreffende Nederlanders is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl