NOS NieuwsAangepast

Oproep tot einde acties Lyon, maar het verkeer staat nog vast

De grootste agrarische vakbond in Frankrijk heeft de boeren die de snelwegen rond Lyon blokkeren, opgeroepen hun protest te beëindigen. De leider van de FNSEA zei dat zijn leden vanaf 16.00 uur de aftocht zouden blazen, maar daarvan is nog weinig te merken.

Ten zuiden van Lyon, maar ook op wegen in Bretagne en Normandië staat het verkeer nog muurvast. Op andere wegen hebben de actievoerders zich wel teruggetrokken, maar is de politie nog bezig met het opruimen van obstakels, zoals hooibalen.

De boeren komen vanavond bijeen in Lyon om te bespreken of de acties doorgaan. De vakbondsleider wil de leden daar uitleg geven over het aanbod dat de regering gisteren deed.

De vakbond vindt dat de acties moeten ophouden, omdat de regering met een voorstel is gekomen. De bond wil eerst rust in de tent en zegt dat de acties later altijd nog een vervolg kunnen krijgen.

Vraagtekens

Het probleem is volgens correspondent Frank Renout wel dat veel boeren erg kwaad zijn en dat er veel wilde acties worden gevoerd. Het is de vraag of de bond genoeg invloed heeft.

De boeren zitten in de grootste crisis van de afgelopen dertig jaar en willen meer steun van de Franse regering. Zo willen ze een hogere prijs voor hun producten en willen ze financiële steun voor boeren die in de problemen zitten.

De acties leiden tot overlast, vertraging en frustratie bij vakantiegangers. Vooral de afsluiting van de Autoroute du Soleil veroorzaakte gisteren en vandaag veel problemen.

  • Hans Brom / NOS
    De boeren laten een hoop rotzooi achter, die allemaal moet worden opgeruimd
  • Hans Brom / NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl