Twente-voorzitter Aldo van der Laan (l) en financieel directeur Gerald van den Belt (r) tijdens een persconferentie in april, toen Twente opnieuw drie punten in mindering had gekregen
NOS Voetbal

Lucht voor FC Twente: KNVB keurt financieel plan goed

FC Twente kan even opgelucht ademhalen. De noodlijdende club kreeg het afgelopen seizoen twee keer drie punten in mindering omdat het zich niet hield aan de met de KNVB gemaakte afspraken over schuldsanering. Maar de nieuwe plannen die financieel directeur Gerald van den Belt bij de voetbalbond inleverde, zijn wel goedgekeurd.

Dat betekent dat Twente niet bang hoeft te zijn dat het aan het begin van het nieuwe seizoen opnieuw drie punten aan de broek krijgt. En dat Twente zijn licentie voorlopig behoudt.

"Dit is goed nieuws. Ja, daar zijn we erg blij mee", reageert Van den Belt, die het afgelopen half jaar als de nieuwe financieel directeur schoon schip heeft moeten maken en tien miljoen euro schrapte uit het budget. "Er is wel serieus gesneden. Het gaat over 70, 75 mensen waar we afscheid van moeten nemen, dus het is een behoorlijk half jaar geweest."

Half elftal vertrokken, wel een steviger plan

Daarnaast nam Twente afscheid van meer dan een half elftal aan spelers. Onder anderen Luc Castaignos, Andreas Bjelland, Cuco Martina en Bilal Ould-Chikh vertrokken uit Enschede. "In het plan hadden we ook rekening gehouden met een transferopbrengst van zo'n acht miljoen. Gelukkig is dat ook gerealiseerd de afgelopen maanden. Daarmee is het plan alleen maar steviger geworden", zegt Van den Belt.

Maar daarmee is Twente er nog niet. De club werkt nu met een begroting van 35 miljoen euro, waarmee het in het seizoen 2016/2017 terug wil keren naar categorie twee. Maar voordat dat zover is moet er nog veel gebeuren, zegt Van den Belt.

Schuld van negentig miljoen

"Het woord gezond moeten we zeker niet in de mond nemen, want dat zijn we niet. We hebben het komend jaar ook nog een regeling getroffen met de financiers van het stadion: dit jaar lossen we niet af. We kunnen het komende jaar dus een belangrijke stap maken", aldus de financieel directeur.

"We hebben een behoorlijke schuldenlast (zo'n 90 miljoen euro, red.) De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ook nog een lening moeten aangaan om liquide te blijven, de komende maanden", zegt Van den Belt. "Maar het feit dat we die lening krijgen geeft ook aan dat er voldoende vertrouwen is in Twente."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl