Betogers demonstreren voor een hoger minimumloon
NOS Nieuws

Flinke verhoging minimumloon New York

De stad New York gaat het minimumloon voor werknemers in de fastfoodsector flink verhogen. Nu is dat nog 8,75 dollar, maar het gaat de komende jaren in stappen omhoog naar 15 dollar per uur.

Zo'n 70 procent van de mensen die het minimumloon verdienen, werkt in een fastfoodrestaurant. Dat zijn ongeveer 180.000 werknemers.

De Democratische gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, is tevreden over de beslissing. "Dit is een van de beste dagen van mijn ambtstermijn."

Afhankelijk

De staat New York gaat het nieuwe minimumloon ook invoeren, maar daar moeten werknemers wachten tot 2021. Er is voor gekozen de stad New York voorrang te geven, omdat de kosten voor het levensonderhoud daar zo hoog zijn. "Van 18.000 dollar per jaar kun je in deze stad niet leven en je familie onderhouden", zegt burgemeester Bill de Blasio.

Restaurantmedewerkers protesteren al jaren tegen hun lage loon. Veel van de werknemers hebben meerdere banen om rond te komen of zijn afhankelijk van voedselbonnen van de overheid.

Oneerlijk

De Blasio wil het nieuwe minimumloon invoeren voor alle werknemers in de stad, maar daar moet een commissie zich nog over uitlaten. De Blasio hoopt daarom dat andere sectoren automatisch zullen volgen.

Werkgevers zijn minder blij met de maatregel. Volgens hen zal het hogere minimumloon tot ontslagen of stijgende prijzen leiden. Ook noemen ze het oneerlijk dat de maatregel alleen voor een specifieke sector geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl