De Griekse premier Tsipras tijdens de stemming in het parlement
NOS Nieuws

Grieks parlement stemt voor hervormingen

Het Griekse parlement heeft zoals verwacht een nieuw pakket met hervormingen goedgekeurd. Het ging om afspraken die met de internationale geldschieters zijn gemaakt. Die willen alleen onderhandelen over een nieuw steunpakket als het parlement instemt met de gemaakte afspraken.

Van de 310 parlementsleden stemden 230 voor en 63 leden tegen de hervormingen. Vijf parlementariërs onthielden zich van stemming. Onder de ja-stemmers is de oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis, die vorige week nog tegen het akkoord met de eurolanden stemde.

Net als bij de vorige stemming had premier Tsipras te maken met een opstand vanuit zijn eigen partij. Van de 149 Syriza-fractieleden stemden er 36 tegen, twee minder dan vorige week. Met de goedkeuring van het parlement is de weg vrij voor Griekenland om over een nieuw steunpakket van 86 miljard euro te onderhandelen.

De stemming vannacht ging vooral over een hervorming van het civiele recht en over afspraken die zijn gemaakt over de Europese Bankenunie. Het civiele recht moet van de geldschieters worden aangepast om het tempo bij civiele zaken omhoog te krijgen. Nu zijn de lange procedures een belemmering voor het zakendoen. De afspraken over de Bankenunie gaan over de bescherming van belastingbetalers en hun spaargeld.

Overbruggingskrediet

Vorige week stemde het parlement in Athene over andere afspraken die moesten worden goedgekeurd voor onderhandelingen over nieuwe steun. Die gingen vooral over de hervorming van het pensioenstelsel en een nieuw btw-stelsel.

Ook toen ging het parlement akkoord met de hervormingen. Dat was voor de Europese Commissie van belang om een overbruggingskrediet van 7 miljard euro te verstrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl