Roof verbrandt de Amerikaanse vlag
NOS Nieuws

Schutter kerk Charleston vervolgd voor 33 delicten

De 21-jarige man die vorige maand in een kerk in de Amerikaanse plaats Charleston negen zwarte Amerikanen doodschoot, wordt vervolgd voor 33 delicten. Dat heeft minister van Justitie Loretta Lynch bekendgemaakt.

Dylann Roof wordt niet alleen beschuldigd van negenvoudige moord maar ook van verboden wapenbezit, belemmering van godsdienstvrijheid en 'hatecrimes'. De beschuldigingen werden al verwacht. Voor de moord kan hij de doodstraf krijgen, maar Lynch zei niet of die ultieme straf ook geëist zal worden.

Roof heeft vorige week bekend dat hij op 17 juni negen mensen in Charleston in South-Carolina met een geweer heeft doodgeschoten. Hij werd na een klopjacht van 13 uur 400 kilometer verderop gearresteerd.

Slavernijvlag

De Amerikaanse justitie gaat ervan uit dat Roof handelde uit haat tegen zwarte Amerikanen. Hij zou mensen in de kerk in leven hebben gelaten om zijn boodschap van raciale haat door te kunnen geven. Volgens ooggetuigen riep hij in de kerk "Ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen het land over. Jullie moeten weg."

Hij poseerde op internet op foto's met de Confederatie Vlag. Die vlag werd het symbool van onderdrukking van zwarte Amerikanen. Om die reden is eerder deze maand door de staat besloten om de vlag niet meer te gebruiken in het regeringscentrum in de hoofdstad Colombia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl