NOS Nieuws

Noodweer in groot deel Europa

In het zuiden van Duitsland, Slowakije en op de Balkan is vanwege hevig noodweer code rood afgegeven. Er zijn stevige onweersbuien met zeer zware windstoten. Ook in de Franse Alpen is het onstuimig. Gisteren werd Spanje al door het noodweer getroffen.

Vooral in de Duitse deelstaat Beieren gaat het flink tekeer. Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra zijn er hagelstenen zo groot als golfballen gevallen. De Duitse weerbureaus waarschuwen volgens Hiemstra voor windstoten van zeker 120 kilometer per uur. "Dan kunnen bomen worden ontworteld en kleine rivieren buiten hun oevers treden."

Dode door bliksem

In het noorden van Italië, in Zuid-Tirol, werd een Duitse toerist door de bliksem getroffen. De 34-jarige man is aan zijn verwondingen overleden. Hij was met zijn vrouw aan het wandelen.

  • Gerard de Kloet / NOS
    Ook in Toscane viel er hagel
  • Gerard de Kloet / NOS
    Er vielen flinke stenen uit de lucht

Het noodweer volgt op een periode van extreme hitte. In sommige delen van Frankrijk was het de afgelopen dagen rond de 40 graden.

Komende dagen

In Frankrijk zijn de zware onweersbuien en windstoten na vanavond voorbij. In Duitsland houden ze volgens Hiemstra tot donderdagnacht aan. Ook het zuiden van Zwitserland en het noorden van Italië moeten nog rekening houden met slecht weer.

"Nederland krijgt niet met het noodweer te maken", zegt Hiemstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl