NOS Nieuws

Dalende vraag naar ballonvaarten

Het aantal ballonvaarten is de afgelopen vijf jaar met bijna 50 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Professionele Ballonvaarders Nederland (PBN). "In 2010 waren er nog 9000 vluchten, nu zijn dat er ongeveer 4750", zegt voorzitter Karel Abbenes.

Hij constateert dat de consument de hand op de knip houdt. "Vliegen met een heteluchtballon is echt een luxeproduct en kost al gauw tussen de 125 en 165 euro per persoon. En dat is wanneer je met een groep gaat. Als je alleen met de piloot wilt varen, is het nog duurder. Dat doen mensen dus niet zomaar."

Europese regelgeving

Maar ook Europese regelgeving speelt een rol waardoor onder meer de opleiding tot ballonvaarder duurder is geworden. Daarnaast is het ook allemaal veel ingewikkelder en bureaucratischer geworden, zegt Abbenes.

De PBN zou het liefst een lesprogramma aanbieden dat is aangepast aan de student. "Dat maakt de opleiding beter en je hebt minder administratieve rompslomp."

Steeds minder ballonvaarten

Minder sponsors

Verder sponsoren steeds minder bedrijven een ballon, bijvoorbeeld door hun logo erop te plaatsen. Ook gaan werknemers minder vaak als bedrijfsuitje ballonvaren en worden tochtjes met een ballon ook minder vaak cadeau gedaan aan zakenrelaties. ''Het is lastiger om sponsoren te vinden'', bevestigt Marije Roozendaal van Bestuur Nederlandse Ballonvaarders.

''Bedrijven hebben natuurlijk ook last van de crisis gehad, dat heeft effect. En je moet natuurlijk ook het weer mee hebben. Vorig jaar hebben we qua weer een rampzalig jaar gehad'', vertelt een sponsor.

Toch vermoedt de PBN dat het dieptepunt bereikt is. "Het aantal ballonvaarten zal vanaf nu weer gaan stijgen", denkt Abbenes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl