Een medewerker installeert onderdelen in een Chrysler
NOS Nieuws

Fiat Chrysler updatet autosoftware tegen hackers

Fiat Chrysler dringt er bij autobezitters op aan de software in hun auto te updaten, om te voorkomen dat hackers de controle over de rijdende auto kunnen overnemen.

De update is uitgebracht nadat twee beroeps-hackers in de Verenigde Staten hadden gedemonstreerd dat ze de software van een auto van het Fiat Chrysler-concern hadden gehackt en op afstand de controle konden overnemen. De hackers lieten zien hoe ze met een laptop, in een huis tien kilometer verderop, inbraken in de besturing van een Jeep Cherokee. Ze schakelden de motor uit en konden de ruitenwissers, de radio en de airco aan- en uitzetten.

Kwetsbaar

Doel van de hackers was autoproducenten te laten zien hoe kwetsbaar hun auto's zijn. Ze stelden Fiat Chrysler op de hoogte en werkten samen met het concern aan een oplossing. De update kan via de website worden gedownload en is bedoeld voor de Jeep Cherokee en Grand Cherokee, Ram pickups en enkele Chrysler 200's.

Ook de NCC-group waarschuwt dat verschillende boordcomputers in auto's kwetsbaar zijn voor aanvallen door hackers. De NCC-group is een grote speler in softwareveiligheid met vestigingen in onder meer Nederland en Groot-Brittannië.

Twee senatoren in de VS dienen een wetsontwerp in voor landelijke normering van de software in auto's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl