Het Arabische land wordt al tijden geteisterd door geweld
NOS Nieuws

Aantal Nederlanders in Jemen onbereikbaar

Het is het ministerie van Buitenlandse Zaken niet gelukt om contact te leggen met alle Nederlanders in Jemen, dat door oorlog wordt geteisterd. Minister Koenders zegt dat er "een aantal" Nederlanders is met wie er geen contact is.

Onbekend is wat er precies met de betreffende Nederlanders is gebeurd. Het kan zijn dat ze Jemen al hebben verlaten maar dat niet hebben doorgegeven. Een andere mogelijkheid is dat ze nog wel in Jemen zijn, maar dat ze "om uiteenlopende redenen" niet kunnen communiceren, zegt Koenders.

Evacuatie

Al maanden geleden riep het ministerie Nederlanders op om het land te verlaten. De afgelopen tijd is Nederland erin geslaagd om veertig mensen bij hun vertrek te helpen. Nederland voert zelf geen evacuaties uit, maar heeft daarbij hulp gekregen van onder meer India, China en Duitsland.

Volgens de minister is het onduidelijk hoeveel Nederlanders nu nog in Jemen zijn. Vorige maand sprak hij nog van zes Nederlanders van wie bekend is dat ze er weg wilden.

Geweld

Jemen is al geruime tijd het toneel van geweld. Sjiitische Houthi-rebellen hebben president Hadi verjaagd en zijn nu op hun beurt doelwit van luchtaanvallen door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De oorlog kost niet alleen strijders, maar ook veel burgers het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl