Tractoren vanavond op de A6 bij Lyon
NOS NieuwsAangepast

Boze boeren blokkeren Franse snelwegen

In Frankrijk zijn verschillende belangrijke snelwegen geblokkeerd door boeren. Zo is de Autoroute du Soleil ten noorden van Lyon in beide richtingen dicht en is ook de Belgisch-Franse grensovergang op de A2 in zuidelijke richting geblokkeerd.

De boeren hebben hooi en autobanden op de snelweg gegooid en met tractoren op- en afritten geblokkeerd. Ze protesteren al een paar dagen vanwege hun financiële problemen.

De politie leidt het verkeer op de A6 via de oostkant van Lyon om. Dat wordt vannacht en morgenochtend onmogelijk omdat de boeren dan ook de oostelijke snelweg en die ten zuiden van Lyon (A7) naar de Middellandse Zee zullen blokkeren. Ook de snelweg bij Clermont-Ferrand (A75) zal vannacht getroffen worden door acties van boeren.

Een groep dissidente boeren wijst het aanbod van de regering af om 600 miljoen euro in de landbouw te pompen om boeren financieel te helpen. Veel vee- en landbouwers zeggen dat ze het hoofd niet boven water kunnen houden. Daarom begonnen ze enkele dagen geleden al met blokkadeacties in delen van het land.

De grootste vakbonden hebben het aanbod van de regering met tegenzin aanvaard. Ze geven de financiële steun het voordeel van de twijfel en wachten af of de hulp boeren lucht geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl