Wereldgeschiedenis op YouTube: van Mussolini tot Monroe
Het Amerikaanse persbureau AP heeft in samenwerking met British Movietone ruim 550.000 historische nieuwsvideo's toegevoegd op YouTube. De gedigitaliseerde filmpjes dateren van 1895 tot nu en worden geüpload op twee kanalen: AP Archive en British Movietone.
"Bij AP zijn we altijd verbaasd over de enorme hoeveelheid aan beelden waar we de beschikking over hebben", zei een woordvoerder. "Nu kan het publiek voor het eerst genieten van de oudste en opmerkelijkste momenten in de geschiedenis."
De collectie bevat veel grote nieuwsonderwerpen uit de wereldgeschiedenis. Zo is de toespraak van de Italiaanse dictator Mussolini uit 1931 terug te zien, waarin hij vroeg om wereldvrede.
Een ander onderwerp dat online staat, is de atoombom op Hiroshima. Op 6 augustus 1945 gooide een Amerikaanse bommenwerper een atoombom op de Japanse stad. Hiroshima werd door de explosie geheel verwoest. Door de aanval kwamen 140.000 mensen om het leven.
Ook het rampverhaal van de Titanic ontbreekt niet. Op 10 april 1912 vertrok het passagiersschip Titanic uit de haven van Southampton voor een trip naar New York, maar vier dagen later eindigde de reis tegen een ijsberg. Het schip zonk en 1522 opvarenden kwamen om.
Een recenter voorbeeld is de persconferentie van de Amerikaanse president George W. Bush uit 2008. Terwijl hij samen met premier Maliki in Bagdad de pers toesprak, gooide een Iraakse journalist zijn schoenen naar hem toe en schold hem uit voor hond. De president kon nog net op tijd bukken.
Ook nieuwsgebeurtenissen in ons eigen land zijn terug te vinden in het archief. Zo is er bijvoorbeeld beeld van iets typisch Nederlands: de laatste Elfstedentocht, die van 4 januari 1997.
Daarnaast is er plek voor lichtere onderwerpen. Zo staat het archief vol met entertainmentvideo's. Op 19 juni 1956 bijvoorbeeld arriveerde de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe samen met haar man Arthur Miller op het vliegveld van Londen.