NOS Nieuws

Nieuwe autoveilingsite moet dealers helpen

Autodealers en leasebedrijven slaan de handen ineen met de oprichting van een veilingsite. Ze hopen daarmee weer meer te kunnen verdienen aan autoverkoop.

De website, met de naam AutoGarantVeiling.nl, is vanaf nu in de lucht. Er zijn acht grote Nederlandse leasemaatschappijen en zestig autodealers betrokken bij de veiling.

Welke leasebedrijven en dealers dat zijn blijft onduidelijk. Zij willen niet bij naam genoemd worden, omdat ze de auto’s die ze via de nieuwe veilingsite verkopen goedkoper aanbieden dan in hun eigen showrooms. Ze hopen dat te kunnen doen doordat de gebruikte leaseauto’s direct van het leasebedrijf aan klanten verkocht worden, zonder tussenkomst van een handelsplaats.

Hoge nood

Het gaat al enige tijd erg slecht met de autodealers in Nederland. Auto's hebben minder onderhoud nodig en Nederlanders zijn terughoudend met het kopen van nieuwe auto's. Met de oprichting van een nieuw verkoopkanaal hopen dealers hun omzet weer wat op te kunnen schroeven.

De startprijs voor de auto's op de nieuwe veilingsite ligt 15 procent onder de richtprijs van de ANWB Koerslijst. Als de auto’s op de veiling inderdaad voor dat bedrag de deur uit gaan, dan zullen de betrokken bedrijven toch voldoende verdienen, aldus woordvoerder Ronald Busser.

Hoeveel de aangeboden auto’s uiteindelijk kosten is uiteraard pas duidelijk als de veiling gesloten is. De veilingsite zelf ontvangt een vaste vergoeding per verkochte auto.

Jonge modellen

Per maand biedt AutoGarantVeiling 3000 auto’s aan van dealerketens en leasemaatschappijen. Deze auto’s zijn eerst te bezichtigen in een showroom langs de A12 bij Velp. Wie geïnteresseerd is, kan vervolgens drie dagen lang online bieden op de auto. Als het tot een verkoop komt, verzorgt ANWB Autoverkoopservice vervolgens de inruil. De auto's worden geleverd met APK en een jaar garantie.

Per jaar worden er in Nederland 2,4 miljoen auto's verhandeld. Zo'n twee miljoen daarvan zijn gebruikt. Omdat leasemaatschappijen hun nieuwe voertuigen al na enkele jaren de deur uit doen, bestaat een groot deel van de gebruikte exemplaren uit leaseauto's. De op de nieuwe veilingsite aangeboden auto's zijn tussen de nul en vijf jaar oud.

Volgens Busser heeft AutoGarantVeiling op dit moment geen directe concurrenten. In de BCA-autoveiling in Barneveld ziet hij geen bedreiging. "Zij draaien er 50.000 auto's per jaar doorheen. Maar slechts vijf procent daarvan gaat naar particulieren, want er zit geen garantie op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl